25 June, 2012

Juni i det grønne

 
Posted by Picasa
Grønt er jo skønt. Også i vinen.

Skal vinen fortsat være grøn, er vi nødt til at tage os af bunddækket. Visse former for ukrudt er fine, andre konkurrerer om jordens gode sager.

Der er flere metoder til at slippe af med ukrudet.

Hakke og skuffejern
Før herbicidernes tid lugede man. Fra morgen til aften.

Vi var i vinen fra otte morgen til otte aften, fortæller nabokonen, hvis slidte knæ fortæller deres egen historie om det liv. Alain husker sin bedstefar tidligt og silde afsted sommeren igennem for at holde orden i sin ene hektar.

 
Posted by Picasa

Kemikalier i 40 år
Herbiciderne - sprøjtemidlerne - kom i 1970'erne, og de har lettet den del af arbejdet betydeligt.

I dag kan man sende en traktor igennem med kemikalier, der eliminerer alt uønsket og efterlader bunddækket gult. Eller man kan spadsere igennem med en tank på ryggen og pletsprøjte præcis hvor man ønsker det.

Eller man kan bruge den sidste metode, som vi i år er på vej over til.

 
Posted by Picasa

Plov i rækkerne
Derfor købte vi ny - gammel - traktor med plov til både rækkerne og derimellem. Det var en af sidste års investeringer. Den har været på job, men mindre end vi havde håbet at finde tid til.

Stadig et spørgsmål om at finde tiden, fordi der også foregår andre uopsætteligt jobs, når det er tid til at pløje. Fordi vi to mennesker stadig i peak-perioderne har færre timer til rådighed end vi har brug for.

I år bandt vi grene op samtidig med at det var tid til at pløje jorden for at holde det kommende ukrudt stangen.

Nu har vi stadig travlt med at palissere. Ukrudtet er vokset godt til - årets fugt og varme har sendt væksterne godt i vejret - og nu skal det altså væk.

Plov spreder sygdom
At pløje er ikke længere nogen mulighed, fordi vi har sygdom i flere af parcellerne.

Det er den vinmeldug som jeg allerede har skrevet om.

Pløjning spreder de svampesporer som udløser sygdommen. Dermed er det ingen mulighed i øjeblikket, hvor sygdommen truer i Loisy-en-Brie. Vi har set den i både Pinot Meunier- og i Chardonnay-parcellerne.

Altså er der kun hakkejernet, klør fem eller ukrudtsmidler tilbage, og selvom vi tager det værste med hænderne undervejs, og også sparker tidsler i småstykker ned langs rækkerne er vi nødt til at sprøjte for at få has på ukrudtet.

Forhåbentlig finder vi en løsning inden næste år.

No comments: