28 June, 2012

Jo surere begyndelse jo bedre

 
Posted by Picasa
Det kan være en surprise at smage champagnernes fundament. De såkaldte stille vins clairs hører til den slags oplevelser, der snører munden effektivt sammen i et snuptag.

Den uøvede gane skal ikke regne med at få en større vinøs oplevelse. Altså udover dét at have prøvet. Også mere øvede ganer kan overraskes. Det fremgår i hvert fald af denne artikel af dagbladet Børsens vinskribent.

Champagne-vinene har en hel del år foran sig. Så længe de er sure - her i Champagne siger vi hellere at de har en god syre, men lad det nu ligge - udvikler de sig stille og roligt på den gode måde på samme måde som en god gryderet skal simre i stedet for at koge.

Flere år gamle vine
Traditionelt er også ikke-årgangs champagner blevet solgt med en del år på bagen. Den Gule Enkes almindelige assemblage blev for eksempel for bare nogle år siden først solgt når de var tre-fire år gamle. Vi sælger først vores i det femte år efter vinhøsten, og især Chardonnay-champagnerne udvikler sig endda stadig i yderligere nogle år.

Det kræver altsammen sin syre, og det tager man højde for i sit valg af de vins clairs der skal udgøre champagnernes fundament og krop.

Læs mere om sammensætningen af vores champagner her.

No comments: