03 June, 2012

Afknopning på hæld, flere løft i vente

Posted by Picasa
Sommervejr gennem flere uger sætter turbo på vinens vækst.

For to uger siden satte børnene og jeg den sidste plastklokke om den sidste nyplantning. Siden har det handlet om knopper og det, der kommer ud af dem.

En vinstok er i virkeligheden et stramt, styret produktionsapparat med akkurat det der skal til. Resten fjerner vi under utallige gennemvandringer af vinmarkerne.

På den måde hjælper vi planten til at koncentrere sig om det væsentlige: At holde sig i god form og sætte gode og sunde og ikke for mange druer. Vi klipper alt overflødigt - og det er det meste - af når vi beskærer. Siden piller vi alle ekstra - det vil sige ufrugtbare - knopper af. Når vi er sent ude, når knopperne at blive til grønne og sprøde stængler. På dette stadie er de nemme at hive af, og så gør vi sådan når vi styrer vor plante.

I øjeblikket er Alain i vinen hver dag for at afknoppe. Status er: Den øverste Pinot Meunier-parcel og Belles Feuilles er slut, og det meste af den nederste ditto. Chardonnay-parcellerne er forlængst færdige - det tager grandfætter-parret Annie og Gerard.

 
Posted by Picasa
Interessant nok er det alligevel nødvendigt at gå Les Crochettes igennem for nye skud fra bunden. Den frøs jo ellers i april, og der har ikke været meget at komme efter. Sådan er det tit i vinen: Man kan ikke dømme noget hverken ude eller inde før man ved hvad der ligger i kurven til vinhøsten. Selv det der ser frostdødt ud, kan komme i gang, godt nok sent, men hvis der til gengæld er færre druer på planten kan de måske godt nå at indhente de andres forspring alligevel.

Den daglige køretur gennem Côte des Blancs syd for Épernay afslører at ikke alle vingårde er kommet lige godt i gang efter aprilfrosten. Chardonnay-planterne dér er ikke døde, men de ser unægtelig slående pauvre og afpillede ud sammenlignet med de sunde parceller, der er både afknoppet og løftet første gang.

Hos os har Alain løftet traktorrækkerne. Undtaget Belles Feuilles som han ikke nåede, og som dermed bliver prøven på, hvor mange stængler en gennemkørsel egentlig knækker.

Sommeren igennem forbliver det bedste, det mest realistiske mantra: Vent og se. Det begynder med årets første blad.

1 comment:

Matrimony said...

good information you have posting, thank you for the sharing,
Morekrl,
London,UK