17 June, 2012

Sommer i Champagne: Tempelherrerne

 
Posted by Picasa
Flere danskere kører over Champagne, når turen går til Frankrig. Det mærker vi, og det er vi glade for.

De fleste kommer for regionens flydende guld af samme navn. Men området har også en spændende og meget gammel historie. De næste uger kommer et par sommertips i den genre.

Vi begynder i det sydlige Champagne med et kontingent middelalderlige soldatermunke, hvis navn altid har klinget dunkelt i mine ører. De har også en mildt sagt dyster historie.

Tempelherrerne
Tempelherrerne blev en af den franske konges og pavens forlængede arme i middelalderens korstog i blandt andet Det Hellige Land.

Det klinger af da Vinci-koden, men her er muligheden for at begrave sig i den rene historie, og hvis Maria Magdalene absolut skal blandes ind kan du fortsætte til hendes højborg, klostret i Vezelay i Bourgogne (også fortrinlig vin).

Tempelherrernes historie er nært forbundet med det middelalderlige Champagnes.

Fra Troyes til Jerusalem
Ordenens grundlægger Hugues de Payns kom fra en landsby nær byen Troyes, hans familie havde kontakter med cistercienser-ordenen.

Han forlod sin familie for at følge greven af Champagne til Det Hellige Land for at forsvare det kristne Jerusalem og siden beskytte dens pilgrimme i tiden mellem Første og Andet Korstog.

Med sine riddere fik Hugues de Payns ophold på det sted, hvor kong Salomon byggede sit tempel. Herfra stammer ordenens navn fra omkring 1120.

Over England, Skotland til Troyes
Siden havde Hugues de Payns ikke travlt med at komme hjem til Champagne.

Han tog rundt i Frankrig og forbi England og Skotland for at sprede kendskabet til sin orden der på den måde fra begyndelsen blev international. I 1129 blev

Tempelherrernes statutter blev nedskrevet i byen Troyes i 1129. Den dag i dag er det i øvrigt en meget smuk by med store huse i fortidens bindingsværk overalt. Ikke langt derfra ligger Tempelherrernes hovedsæde i landsbyen Payns.

Tvangsopløst og brændt
Ordenen blev også med tiden så rig og mægtig, at det blev for meget for andre af tidens magter.

I begyndelsen af 1200-tallet blev Tempelherre-ordenen tvangsopløst af paven og meget praktisk overgik dens store rigdomme og ejendomme til den franske krone. Den sidste stormester Jacques de Molay blev sammen med omkring 70 andre brændt på bålet omkring 1210-1214, og dermed var tempelherrerne reduceret til histore.

Så vidt vi da ved.

Skjult skat
Det bidrager til mystikken ikke at være helt sikker. Hvad blev der for øvrigt af Tempelherrernes legendariske skat, som den franske konge vistnok aldrig fik sine kongelige fingre i?

Ja, i min tid i Frankrig har jeg da hørt om et enkelt sted i Normandiet, hvor folk helt seriøst graver efter den eller andre af deres sagnomspundne rigdomme.

Det er i et andet af de områder, som man forbinder med Tempelherrerne. Nemlig Gisors, hvis borg ser sådan her ud.

 
Posted by Picasa
Men... for en ordens skyld: Historien om skattejægerne har jeg fra en bedstefar, der har boet et pænt langt liv på disse kanter. Skattejægerne leder ikke på borgstedet

700 års jubilæum
I disse år er det 700 år siden. I den anledning er der organiseret udstillinger, forestillinger og meget mere organiseret i det område, hvor det hele begyndte.

Det hele er samlet her.

View Larger Map

No comments: