06 February, 2012

Kulde gør vinen godt

 
Posted by Picasa
Vintervarme er afløst af den sibiriske vinter.mængden af sne er ikke imponerende, men det er kulden.

Foreløbig er det fint for vinstokkene, der har haft lidt svært ved at finde rundt i sæsonerne denne vinter. Sine steder i december har nogle af vores kolleger endda beskåret vinstokke med en form for pleurs. Det er jo ellers forårstegnet par excellence, når plantesaften atter bliver tyndflydende og fordeler sig med sin næring rundt i hele planten. Behøver jeg nævne, at det ikke er det tegne, man håber allermest på at møde en morgen i december.

Vi har heldigvis ikke selv haft det. Heldigvis, fordi det er et tegn på, at planten ikke er i vinterdvale som normalt. Disse forvirrede eksemplarer må være blevet ekspederes i ekspreskoma den seneste uges tid. Ingen kan være i tvivl om, at det er vinter, når termometeret viser minus 18 grader som forleden morgen.

Minus atten
Minus 18 grader er lige et par streger under, hvad vi ønsker os. Minus femten er normalt den grænse, vi sætter for vinstokkene. Under er ikke sundt, hvis det varer alt for længe. Selvom planterne ikke får frostskader, kan de blive svækket, og lettere ramt af sygdom.

Ellers er kulden velkommen af flere grunde.

Jordfrost er godt
Som nævnt tvinger den vinstokken til at forstå, at vinter er vinter og ikke et andet, forklædt forår. Den kommer i dvale, og når forhåbentlig at rekonstituere sig, inden vækstløbet kører igen. Helt temperaturstyret går det i gang, når jordens temperatur passerer de 9-10 grader.

At jorden fryser, er også en vigtig del af dens pleje. Is fylder mere end vand, og når den derfor smelter, vil det efterlade jordbunden mere luftig end før. Kulden er også en vigtig del af kampen mod de svampe, der altid giver risiko for sygdom.

Samtidig er det muligt for traktorer at køre gødning ud uden risiko for, at deres vægt presser jorden for hårdt sammen.

Kulden er kommet sidst på vinteren, men ikke for sent. Om blot en måned ville vinstokkene meget sandsynligt være i aktivitet, og hård frost, som vi har i øjeblikket, kunne give alvorlige frostskader. Foreløbig skal vi dog helt tilbage til 1985 for at møde et år med større frostskader i Champagnes vinmarker. Sådan må det meget gerne blive ved.

No comments: