22 February, 2012

Dyr, dyrere, druer fra Champagne

 
Posted by Picasa
Dyrere druer kan tvinge prisen på champagne op. Chardonnay-klaser fra august 2011.

Kiloprisen på champagne-druer har i 2011 fået et vrid opad.

Den gennemsnitlige pris ligger på mellem 5,45 og 5,90 euro per kilo.

I Champagne har vi et stort indre marked for køb og salg af druer. Vinbønder ejer stadig 90 procent af jorden og altså druerne, mens champagnehusene sælger 70 procent af den færdige champagne. Ligningen går op genmem køb og salg af druer, most, vin og endog champagne (såkaldt vins sur lattes).

Selv sælger vi op imod 90 procent af vores vindruer til det kooperativ, som vi er medejere af. Handelen er reguleret af flerårige kontrakter, og kun i takt med, at de løber ud, kan vi ændre forholdet.

De stigende priser er især et problem for producenter, der køber alle deres druer af andre. For eksempel champagnehuse som Lanson og Pommery, der er blevet købt af andre huse, og siden solgt videre uden vinmarker.

Vi har selv ikke set noget til de stigende priser. Til gengæld har vi adgang til nyt udstyr på kooperativet i form af presser og mindre ståltanke, og det håber vi at kunne gøre brug af hurtigt.

No comments: