25 November, 2008

Beskærersaksen klipper igen

 
Posted by Picasa
Afklippede grene brændes af på stedet. Givry-les-Loisy, november 2003.

Folk er nu i fuld gang med at beskære vinstokke. Både i Montagne de Reims og i Côte des Blancs - sikkert også i Côte des Bars og Vallée de la Marne, jeg har blot ikke personligt været forbi - afslører rustne olietønder på hjul og blå røgsøjler, at der klippes og brændes lystigt.

Små vinbønder som os selv, der klarer det hele selv eller det meste, må tage det meste af vinteren i brug for at blive færdig. De store champagnehuse har mere personale at trække på, og har hidtil typisk ventet til efter jul.

Men i år var sidste blad knap nok nået jorden, før saksene var i gang med at klippe. 2007 står stadig i tydelig erindring, så varmt så tidligt, at planterne var en måned tidligere udviklet end normalt. Og der er ikke normalt en måned med tommelfingertrillen i den anden ende, folk måtte arbejde over i den grad for at blive færdige. Nu planlægger mange anderledes, og hold af beskærere har taget fat på denne kølige tørn.

Selv har vi nu en hektar og godt 300 kvadratmeter at tage os af. Vi begynder næppe før efter jul, men det skulle også være rigeligt, endda selv om Alain kommer til at tage sig af det meste. Jeg er selvfølgelig også med, men er jo ikke netop kendt for at være den hurtigste klipper på disse kanter.

Vi tog os i øvrigt af de første planter forleden. Men mest for sjov og til ære for en dansk fotograf, der tog billeder af os til blandt andet kommende salgsmateriale og website. Den store indsats vil falde efter jul, når Alain bliver vinbonde på fuld tid.

No comments: