01 November, 2008

Forslag om forbud mod gratis vin

Først en slurk af standardproduktet, siden - måske - af de dyrere, ofte ældre dråber. Sådan sælger vinbønder over hele Frankrig deres vine. Indtil nu.

Den franske sundhedsminister Roselyne Bachelot har foreslået et forbud mod gratis udskænkning af alkohol med det formål at sælge. Hvilket vil gøre det ulovligt for vinbønder at lade deres mulige kunder smage vinen, inden de køber den.

Frankrig råder over en af den vestlige verdens skrappeste lovgivninger til fremme at et godt helbred. Denne Loi Evin opstiller skrappe krav for blandt andet reklamering for alkohol, hvilket tidligere på året skabte postyr omkring for eksempel franske vinbønders hjemmesider på nettet.

Det nye forslag som er et eksempel blandt flere i en hel pakke sendte torsdag morgen vinfolk overalt i Frankrig på gaden for at protestere. Også i Champagne gik vinbønder og chefer fra champagnehuse ned ad Épernays berømte Avenue de Champagne for at protestere. Vinbøndernes leder, Patrick le Brun (Syndicat de Vignerons) betegner det i den lokale avis l'Union som "aggressivt".

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at besøgende fremover skal betale for smagsprøver, hvad enten de indtages hos en vinbonde i hans baglokale eller på eksempelvis den store Vinexpo-udstilling i Bordeaux.

Det franske parlament vil debattere denne artikel 24 sidst i januar 2009.

No comments: