05 May, 2008

Væk skal de unyttige knopper

I morgen begynder arbejdet med at fjerne overflødige knopper på vores Meunier-vinstokke. Alain vurderer, at risikoen for forårsfrost er så slut, at det er vigtigt at komme i gang med næste arbejdsopgave, inden vingården vokser for vildt.

Ébourgeonnage - eller afknopning - er den første del af den såkaldte grønne beskæring.

Vi begrænser plantens vækst, mens den vokser, modsat den egentlige beskæring om vinteren, hvor planten er i dvale. Når vi ikke at fjerne knopper i tide, vokser de ud til stængler, og det går stærkt. Sidste år med den uhyrlige vækst nåede vi aldrig knopperne. I stedet måtte vi fjerne stængler, som stadig er nemme at fjerne. Det tager bare længere tid.

Væk fra ekstra knopper
Arbejdsopgaven er udliciteret til en ung mand fra Vertus. Den samme, som hjalp os med at beskære og binde op i vinter. De kommende dage skal han fjerne alle de knopper, der ikke tilhører de reglementerede.

På den øvre parcels cordon-beskårede vinstokke drejer det sig om syv plus to knopper per courson. Altså de korte sporer, der sidder på ryggen af den vandrette stamme med 10-15 centimeters mellemrum.

På den nedre parcels Vallée de la Marne-beskårede planter er i alt 18 knopper per plante det autoriserede antal.

Resten knipser han af for at undgå, at de udvikler unyttige stængler, der alligevel kun vil sætte ingen eller meget få og små drueklaser. På den måde styrer vi temmelig benhårdt vinstokkens forbrug af energi.

No comments: