Frost har ramt en formentlig mindre del af vingårdene i Champagne i april. Vi må vente på drueklaserne for at afgøre, hvor galt det er gået.
I Vallée de l'Ardre og Riceys i Aube viste de lokale termometre mellem -0,5 og -5,1 grader den 7. og den 8. april. Den 16. og den 17. april blev der også målt ned til 5,8 minusgrader.
Næppe store skader
CIVC's tekniske chef, Dominique Montcomble, vurderer overfor avisen l'Union, der også har rapporteret gradtallene, at vinstokkene heldigvis ikke har været mere udviklede, end at langt de fleste ikke har fået skader. Chardonnay, der oftest er tidligst udviklet, har mere været i risikozonen, end rødvinssorterne Meunier og Pinot Noir.
Dominique Montcomble vurderer, at højst fem procent af vingårdene er berørte, og at højst en femtedel af planterne i disse vingårde kan have taget skade.
Den del af vinknoppen, der rykker ud, når den primære del glipper - f.eks. p.g.a. frost - kan stadig nå at kompensere for frosten, og derfor er det for tidligt at sige noget endeligt om et eventuelt tab.
Grøn beskæring
Selv har vi ikke besøgt vores Meunier-stokke i et stykke tid. Men da de gerne er forholdsvis sene, regner vi ikke med, at der er sket nogen skader.
Nu hvor vi er inde i maj og stærkt på vej frem mod skæringsdatoen, hvorefter vi ikke længere venter frost, går overvejelserne i retning af ébourgeonnage - afknopning - som er en del af den såkaldte grønne beskæring, som vi oftest tager os af i midten af maj.
Forårsfrost er i øvrigt så langt fra alene et problem i Champagne. Også vingårde i Loire og Bordeaux er ramt af frosten, men også her er det stadig for tidligt at gøre skaderne endeligt op.
No comments:
Post a Comment