11 September, 2014

Vinhøstens ekstra dage

 
Posted by Picasa
Vinhøsten i Champagne er i gang de første steder med en premiere. Startdatoerne kom forleden i selskab med en opfordring til at skyde starten så længe som muligt.

Der er absolut ingen grund til at skynde sig i år, messer alle, der mener noget. Først og fremmest de vinmagere, der skal lave champagne af vine fra mange forskellige menneskers parceller: Champagnehuse og kooperativer.

Man kunne spørge sig selv: Hvorfor så ikke bare lægge et par ekstra dage til den officielle start? Måske et hensyn til folk, der har brug for at begynde tidligere? Måske et udtryk for uenighed mellem forskellige parter. Måske noget tredje.

Begyndelse til tiden
I Champagne har mange den tradition at begynde den dag, der er udnævnt til officiel startdato. Også selvom druerne kan blive endnu bedre ved at blive hængende et par dage ekstra.

Det kan der være mange grunde til. En af de bedre er frygten for, at druernes fine tilstand hurtigt kan ændre sig til det værre. Hvis det for eksempel begynder at regne, indtil videre har det holdt tørt, siden skolen begyndte tirsdag den 2. september.

Derfor kræver det is i maven at vente.

Det går vi så bare rundt og har.

To dage mere til os
Vi har selv besluttet os for at skyde starten to dage mere.

Se om ikke soldagene kan skyde lidt ekstra sukker ind i druerne, så vi kan komme op over de 10% vol.

Planen - og håbet - er i år at lave endnu en tank, der er helt vores egen.

 
Posted by Picasa
Sidste år lykkedes det at lave den første, og den ligger og bliver ældre. Vi har ikke smagt den siden, den var vin. Tidsmæssigt er den nu et sted mellem vin og champagne, og dens udvikling er jo ret interessant.

De to ekstra dage skal gerne hjælpe dens kommende lillebror godt i gang.

Fjerde måling
I øjeblikket er druerne generelt i vores departement la Marne ved at nå de 9% vol. Det betyder på almindeligt dansk, at de har sukker nok til at nå en alkoholprocent på 9.

Vores egne har ligget under de generelle tal. Vi har tænkt os at måle endnu engang, altså den fjerde måling, og jeg kan faktisk ikke huske, at vi nogensinde har været afsted så mange gange.

Djævelen ligger i detaljen.

No comments: