07 September, 2014

Høstholdets konstituering

 
Posted by Picasa
En af de spørgsmål, der interesserer mange af vores gæster her, er, hvordan vi finder vores høstfolk. Som nu hold 2013, der var fantastisk. Ligesom alle de andre år.

Personlig kontakt
Det hurtige svar er, at vi finder dem alle mulige steder. Eller de finder os. Altid gennem personlig kontakt. Vi har foreløbigt aldrig haft kontakt med den franske arbejdsformidling, Pôle Emploi.

Rigtig mange på vores hold kommer igen år efter år, og vi spørger dem altid, om de har lyst til at komme tilbage. Andre ringer selv, og melder sig klar. Mon ikke en tredjedel af holdet her stiller igen i år?

Yoghurt, studerende og bekendte
I rigtig mange år har en stor del af rekrutteringen foregået på en yoghurt-fabrik i Normandiet. Vi har haft ansatte på alle niveauer derfra og deres søskende, børn, kusiner, naboer, kolleger og jeg ved ikke hvad gennem omkring 20 år. Hvilket siger noget om både dem og os, skulle jeg mene.

Så kommer der folk via bekendte i vores landsby Soulières og nabolandsbyerne. Vores kolleger i landsbyerne kan finde på at henvise til os, hvis de har flere folk end pladser, og vi gør selvfølgelig det samme.

Studerende plejer vi også at have nogen stykker af, hvis universitetet ikke er i gang endnu, og det er det for det meste ikke under vinhøsten her. Også i år har vi sådan en, der tager nogle flere med.

Vi har også af og til folk uden arbejde, der typisk kommer fra Champagne-Ardenne.

Og så begynder der også at komme folk fra Reims, som jeg møder i alle mulige sammenhænge i forbindelse med børnenes skoler, aktiviteter og gennem venner. Selv danskere har vi af og til, de kommer af egen drift, typisk i selskab med en solid interesse for Frankrig og champagne.

Mange kilder
Mange forskellige bække, der tilsammen kommer til at udgøre årets høsthold. Altid en oplevelse, både af den meget fysiske og også meget menneskelige slags.

Hvert hold har sin styrke, svaghed og skønhed. De mindre skønne sider kan vise sig, fordi det kræver noget af alle at leve og arbejde sammen døgnet rundt, og derfor er en uge en meget passende periode.

I år tegner holdet ret internationalt med fransk som det fælles holdepunkt for folk med oprindeligt udgangspunkt i regionen her, men også Afrika og Syd- og Mellemamerika.

Med omkring 100.000 sæsonfolk under vinhøst ligger Champagne helt i front. Det hænger sammen med, at alt høstes manuelt, her er ingen maskiner. I Frankrig i øvrigt ansætter regionerne Bourgogne og Rhône-Alpes omkring det halve og Bordelais, Alsace og Loire-dalen endnu mindre med henholdsvis 30.000, 20.000 og 8.000 ansatte.

No comments: