12 September, 2014

Første slag om Marne i Mondement

Vi skal have et lille historisk intermezzo i disse vinhøsttider, fordi det har en vis interesse i familien.

I dag er der meget fint besøg i Mondement.

Præsidenten var ventet, der var rygter om Angela Merkel. Men i stedet kommer premierminister Manuel Valls og måske har han nogle ministre med i sit følge. Også 1500 skolebørn, herunder en syngende musikklasse fra Épernay, er udkommanderet til lejligheden.

Ternet skjorte
Mondement er en af departementets småbitte kommuner. Her bor godt og vel et halvt hundrede personer, herunder grandfætteren og hans kone, hvorfra vi ved, at beboernes mulighed for at komme rundt i landsbyen er stærkt begrænset af sikkerhedshensyn. Så de kan lige så godt overvære højtideligheden, der har fri adgang ifølge avisen.

Mon ikke at grandfætteren har smidt sin sædvanlige, ternede skjorte til fordel for et mere højtideligt antræk for at deltage i begivenheden, der er en af i alt fire store markeringer i krigsåret (de andre er Bastille-dagen, den 14. juli, krigens begyndelse først i august og våbenstilstandsdagen den 11. november).

Og hvad er det så, der sker.

Første slag om Marne
2014 er jo 100-året for La Grande Guerre, hvis spor er meget nærværende her i Champagne.

Krigen begyndte den 1. august. I dens første uger syntes fjenden - kejserrigerne Preussen og Østrig-Ungarn - ustoppelige. Dens styrker trængte langt ned i la Marne på vej mod Paris, indtil det lykkedes den franske hær at stoppe dem omkring Mondement.

Det var netop den 12. september, og dette "Første Slag om la Marne" betragter man i Frankrig - af gode grunde - som en afgørende begivenhed i krigens gang.

Det var efter dette slag, at de to hære gravede sig ned til de kommende fire års blodige skyttegravskrig.

Meaux og monument
Den franske premierminister begynder dagen i Meaux, hvorfra den bedste brie kommer, men som måske mindre kendt også huser muséet for la Grande Guerre de Meaux.

I Mondement er krigen højst tilstedeværende i form af et knusende 35 meter højt mindesmærke, der dominerer landsby og landskab omkring ganske totalt. Se billeder af det her.

Nevøen er i øvrigt også udkommanderet med sit team. Han er brandmand.

Vi andre vil foreløbigt følge begivenhederne via de lokale nyheder.

No comments: