03 February, 2013

Den grønne sovepille fra det fri

 
Posted by Picasa
Søvn er ens naturlige ret. Tror man. I hvert fald lige indtil man prøver ikke at kunne falde i søvn. Nat efter nat, uge efter uge, og derpå finder ud af, at søvn også er en tilstand at passe, på samme måde som sundhed.

Jeg havde aldrig kendt til at sove dårligt, før jeg mødte Alain. Der skulle ikke meget til at forstyrre hans i forvejen korte søvn, da han kørte på kontoret hver dag.

Nu går vi begge i vinen i mange af årets dage, og det hårde arbejde og den megen friske luft er simpelthen husets bedste sovepille.

Arbejde som sovepille
Det er ikke så mærkeligt, for kroppen slapper lettere og bedre af, når vi har brugt den i løbet af dagen. Ifølge Samvirke bedst, når aktiviteten ikke ligger alt for tæt på sovetid, fordi kroppen skal have tid til at stille om fra arbejde til hvile.

Det giver sig selv om vinteren. Når det er tid at tørne indad, har mørket allerede i flere timer pakket vinmarken ind.

Når Alain efter aftenens sidste gøremål placerer sig i sofaen foran vores tv, hører jeg ikke mere til ham de næste timer. Selv foretrækker jeg at gå direkte i seng, og så er også jeg godt placeret

Det udendørs folk
Nu har kun de færreste et arbejde i de fri, der giver disse muligheder. Det er vel kun mennesker, der arbejder i det fri: Vejfolk, gårdmænd gartnere, skovfolk og landmænd. Alle os, der arbejder direkte med en eller anden form for primær produktion.


 
Posted by Picasa
Ens egen have byder næppe på helt samme muligheder for aktivitet som at beskære vin. Slet ikke om vinteren. Mon ikke også en god lang gå- eller cykletur har effekt, også selvom turen er kortere end de fem-seks daglige timer, vi kan bruge i vinen.

Oveni den bedre søvn er vores erfaring også, at færre af vinterens baktusser bliver hængende i det fri. Selv når vi vågner en morgen med f.eks. snerten af en halsbetændelse, får vi det tit bedre af at gå ud end at blive inde. Som om det fri får bakterierne til at vende næsen et andet sted hen.

Vores bedste medicinskab er med andre ord blevet det store grønne eller hvide under Vorherres fri himmel. Herunder sovepille.

No comments: