15 February, 2013

Assemblagens forsøgsvise sammensætning

 
Posted by Picasa
Vi har fortsat 2012-vine i glasset cirka en gang om ugen.

Det drejer sig dels om at finde den rigtige assemblage, som jo danner grunden for vores Tradition. Dernæst årgangschampagnerne.

Solgt videre
Godt 1,2 millioner kilo druer røg igennem en af de syv presser under vinhøsten 2012. Det gav godt 8.800 hektoliter most, hvoraf 60 procent allerede er solgt videre til de store champagnehuse og kommercielle kooperativer.

Forinden nåede vi i oktober at smage omkring 25 tanke, og var nogenlunde enige om, hvad der var interessant for os.

Det er de vine, der nu danner rygraden i de forskellige serier af assemblage-forslag, som vi smager.

Reserver, forskellige tanke, med og uden fad
Princippet er forskellige procentuelle fordelinger sat sammen med forskellige reservevine, hvis årstal igen kan varieres. I år optræder også en smule fadlagret reservevin.

Idéen i smagningen er nu - og her tager en del dygtige smagefolk af og til fejl - at finde den vin, der vil være god om fem år. Det er bestemt ikke meningen at vine skal please lige nu. Gør den det, er der al god grund til at tro, at den vil være på vej ned, når den ellers bør være på vej op.

Men hvordan skal den så være?

Assemblage
 • Syre, så vinen udvikler sig over adskillige år.
 • En vis variation i duft og smag.
 • God og frisk start og fylde i munden.
 • Gerne lang eftersmag.

  I år er der som forsøg noget mere reservevin i assemblagen end tidligere. Helt op til 30 procent i forsøgsblandingerne. Men ved bordet her er smagen yderst konservativ, og det er ikke nemt at fjerne den mindste del Chardonnay. Men måske går det bedre, siden reservevinen - der jo er vin af ældre årgang end 2012 - også Chardonnay.

  De forskellige muligheder for Blanc de Blancs er meget syrlige. Det betyder en god, lang udvikling, som der nok skal komme gode sager ud af, men det tager tid. Vi husker ikke tidligere at have smagt så meget syre. Nu har vi selvfølgelig kun smagt siden 2008, hvilket ikke er lang tid. Andre ved bordet har smagt i 30 og 40 år.

  Men vi har efterhånden erfaring for at syren med den nødvendige tid aftager, og det, der venter på den anden side, er værd at vente på. Et skift, der kan komme ret pludseligt. Vi har for eksempel oplevet det med Blanc de Blancs årgangene 2002 og 2004, der begge er rigtig gode årgange i champagne.

  Smagningen sluttede i øvrigt med en flaske Vrankens Diamant fra 2003. En årgang, der jo typisk mangler syre på grund af det meget varme vejr. Den fungerede godt efter serien af yderst syrlige vin clairs. Men det er nok et godt tegn på, at jer, der stadig har 2003'ere liggende kan overveje, om det snart er tid at nyde dem. Selv har vi vist kun enkelte Selection tilbage for sportens skyld.

  Næste smagning er tirsdag aften.
 • No comments: