27 August, 2010

Den første klase i 2010

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa

Her er så årets første klase. I går havde Alain denne sortblå godt 200 grams Pinot Meunier-basse med hjem.

Det er mere end tidligt med adskillige uger til høst. Klasen er da også kun sporadisk moden. Her er bærrene smukke og sortblå bær, der er de stadig hvinende grønne.

 
Posted by Picasa
Skimlen opstår ofte, hvor klasen er tættest, og derfor har sværest ved at blive luftet igennem. Som andre svampe elsker botrytis fugt.

Et enkelt sted godt gemt under bærrene er gråskimmel - botrytis - i gang med at udvikle sig. Det er en svamp, der sammen med indholdet af sukker og syre også er en afgørende faktor for vinhøstens start. Klaser med denne svamp er ubrugelige, så hvis den udvikler sig for hurtigt, kan det blive nødvendigt at fremskynde høsten. Vi håber ikke, at der kommer alt for meget af den. Vejret - vådt og varmt - er desværre meget fordelagtigt nu.

Smagen er også tidlig. Bærrene har sødme, det kan ikke nægtes, men de er unægtelig stadig meget syrlige, også selvom jeg naturligvis udsøger mig de sorteste.

 
Posted by Picasa
Et par bær ligner mest af alt rosiner. De er simpelthen tørret ud.

Hvad stiller man så op med sådan en klase sursøde vindruer? Jeg har tænkt mig at daske dem ned i en clafoutis, som vi skal spise senere i dag.

No comments: