30 August, 2010

Flere penge til forsøg med gén-vin

For et par uger siden hakkede 60 aktivister 70 gen-modificerede vinstokke i Alsace i småstykker. En anden anti-GMO-aktivist var allerede begyndt på arbejdet - eller hærværket alt efter overbevisning - for et år siden, og nu er det fuldført. Alt er ødelagt.

For nogle dage siden besøgte landbrugsminister Bruno Le Maire og forskningsminister Valérie Pécresse åstedet i Colmar, og de havde penge med til mere forskning.

Problemet er, at gén-arbejdet går ud på at finde løsninger på ellers p.t. uløselige problemstillinger. I Colmar har INRA - offentlig fransk landbrugsforskning - syslet med den uhelbredelige og dødelige sygdom court-noué. Men andre venter i køen.

I Champagne kæmper vi mod svampesygdomme - og CIVC's tekniske afdeling har allerede nævnt gén-modificerede vinstokke som en mulig løsning på præsidentens grønne krav, som går ud på at halvere mængden af blandt andet svampekemikaler inden år 2020. Der er i øjeblikket ingen andre alternativer udover at styre sine forebyggende behandlinger med hård hånd og kun sprøjte, når det er nødvendigt.

Det økologiske og biodynamiske alternativ - den såkaldte bouillie bordelaise, der blandt andet indeholder kobber - forekommer ikke umiddelbart ret sundt for et renere miljø. Kobber bliver i jorden.

Med andre ord noget af et dilemma, ingen umiddelbare løsninger, og om nogle år mere arbejde til aktivisterne eller hærværkerne.

No comments: