23 August, 2007

Vinhøst - Kapløb på tid

Druerne får lov at hænge på vores planter helt frem til den 29. august.

Vi havde ellers håbet på at kunne begynde mandag den 27. CIVC's teknikere tændte i sidste uge det grønne lys ved den 25. august i de kommuner, hvor vores vinstokke bor, det vil sige Soulières og Loisy-en-Brie.

Men vores kooperativ ønsker ikke at åbne presserne, før Vertus, der huser de fleste af medlemmerne og helt usædvanligt først må begynde fire dage efter os.

Kapløb på tid
Det er ærgerligt, fordi vores Meunier-druer nu er oppe på 8 grader i den øvre og 7,5 grader i den nedre parcel - der er stadig et stykke vej op til de ønskelige 9,5 grader - men sommerens regnvejr, der fortsætter denne uge, gør situationen en kende for spændende.

På den ene side vil den årgang 2007, der i øjeblikket over det meste af Frankrig tegner temmelig middelmådig, have ganske godt af det solskin, som meteorologerne lover os i næste uge. På den anden side risikerer vi at miste det hele eller det halve, fordi druerne rådner på stokkene, inden vi får dem plukket. Så tilsyneladende lidt som to dage kan være helt afgørende for, hvor mange klaser vi når at fragte til presserne i sund tilstand.

Alain har da også - halvt i spøg, halvt i alvor - sagt til præsidenten, at han må give os nogle andre druer, hvis disse når at rådne som følge af den uønskede forsinkelse.

Forventning: Ok
Årets vinhøst i Champagne er altså dermed endt med officielt startskud otte dage senere end de første forudsigelser i maj. Det er stadig meget tidligt. Normalt afvikler vi vinhøst omkring den 20. september, for 20-30 år siden i oktober. De tidligste kommuner ligger i Côte de Sézanne, hvor også årets første blomster blev spottet.

På sin vis er den tidlige høst lidt overraskende. Efter en forsommer fulgt af en højsommer, hvor solen har været en sjælden gæst, og et skydække i varierende grå nuancer til gengæld har lejret sig både tungt og hyppigt over regionen.

Forklaringen er, at den vinter, det forår, der gik forud, var så helt usædvanligt varme og flotte. Det har givet druerne så meget forspring, at selv ikke det dårlige vejr har kunnet ændre den kurs, forklarede chefen for CIVC's tekniske afdeling, Laurent Panigai, til avisen l'Union i sidste uge.

Ingen stor årgang
Nogen minderig årgang skal man dog ikke vente fra 2007. Druerne har ganske enkelt set solen for lidt. Det franske landbrugsministerium forventer et samlet udbytte fra de franske vingårde på i alt 49,9 millioner hektoliter, hvilket er fem procent mindre end gennemsnittet de seneste fem år. I Champagne vurderer CIVC's cheftekniker dog det gennemsnitlige udbytte som godt.

Sygdommen vinmeldug, der har hærget i flere store, franske vinområder i år, er stadig stort set under kontrol i Champagne.

Den sidste spænding før høst vil i høj grad koncentrere sig om risikoen for råd. I vores parceller er situationen stadig ok. Lad os blot håbe, at næste uges solskin og 24-25 grader er nok til at hjælpe et sundt udbytte ordentligt i hus. Resten må vinmagerne tage sig af.

No comments: