27 August, 2007

Skydækket sommer

 
Posted by Picasa
Jeg er næppe den eneste i Frankrig, der vil huske sommeren 2007 på denne måde: Regnsky hænger tungt over landsby, her Verzy i Champagne.

Siden nytår samme sang: Vejret er af lave. Eller i hvert fald anderledes end det plejer. Først var det varmt, siden blev det vådt, og hvor blev sommerens tre-fire uger med hedebølge egentlig af?

Vejret er naturligvis altid godt samtalestof, hvis man ikke har mere interessante emner. Det sjove er imidlertid, at selvom de fleste her i Champagne nok vil huske sommeren 2007 som den vådeste, koldeste, klammeste nogensinde, bliver de modsagt af statistikken.

Meteorologerne i Météo France oplyste forleden til den regionale avis, l'Union, at såvel mængden af regn som den gennemsnitlige temperatur er tæt på det normale i departementet Marne. Det er dog ikke tilfældet i store dele af det øvrige Frankrig, hvor der i flere byer er faldet to til tre gange mere regn end normalt.

Lidt sol, meget vind
I vores del af Frankrig - nærmeste større by er Reims, departementet hedder Marne og vi befinder os cirka 150 kilometer øst for Paris - består det usædvanlige primært i manglende sol. Skyer har hvælvet sig gråt og yderst effektivt over vores hoveder det meste af sommeren. Dertil kommer dobbelt så meget vind som normalt. Et vejrmønster, der har givet mange følelsen af, at det slet ikke har været sommer.

Men kniber det med troen, kan man i stedet konsultere tallene (Agreste og Météo France): 48,2 millimeter regn i juli måned mod et gennemsnit for årene 1929-2007 på 56,4. Alors?

No comments: