Champagne laver man med knapt modne vindruer. Det har man altid gjort. Med de fleste vinhøster helt inde i oktober har det hørt til sjældenhederne, at druerne var helt modne, når man plukkede dem.
Det har på den ene side være et nødvendigt element for den færdige champagnes særlige friskhed. Det har på den anden side også betydet, at man har måttet tilsætte en vis mængde sukker til druemosten for at nå målet: Facit er, at alkoholprocenten efter de nødvendige to gæringer skal være 11,5.
I virkeligheden er det, der for mig ligner alle tiders sure druer, derfor mest af alt et udtryk for, at mine foreløbigt fem høstår har været anderledes snarere end 2007. I år er sukkerindholdet i virkeligheden bare tilbage på tidligere tiders. I år skal man i virkeligheden blot forarbejde sine druer på samme måde som man oftest har gjort det. Hvad der til gengæld er nyt i år er vejret.
Vejret er nyt
Siden januar var vejret usædvanlig mildt og smukt, og det fik vinstokkene i gang flere uger før normalt. En udvikling, der er fortsat, således at nu også vinhøsten er begyndt flere uger før den i tiden almindeligste dato et sted omkring den 20. september. På trods af regn, gråvejr og meget lidt sol.
Et andet valg kunne være at lade druerne hænge, til de er modne. Det ville give mere råd og altså større tab. Et trist valg på et tidspunkt, hvor verden stadig ikke kan få champagne nok.
Salget er vokset yderligere 5,4 procent i løbet af første halvdel af 2007, og så er det selvfølgelig ærgerligt at sætte en del af potentialet over styr. Ikke mindst, når problemet kan løses, som det altid er blevet det, med et greb eller to i sukkersækken.
No comments:
Post a Comment