11 June, 2007

Lovens lange arm er dyr

Myndighedernes næve lander temmelig hårdt og kontant, hvis vinbønder snyder.

Forleden var det med avisen l'Unions udtryk "journée des viticulteurs" ved retten i Reims, så nu ved jeg mere konkret, hvad dommerne takserer diverse brøder til.

  • Tolderne fandt blandt andet 500 liter vin, 97 flasker rødvin og 1.321 flasker mousserende vin i kældrene hos en vinbonde fra Aÿ. Den uheldige indvendte, at det drejer sig om vin til hans eget forbrug, men domstolen takserede de ulovlige procenter til en bøde på 16.752 euro.

  • En vinbonde i Villers-Allerand tilplantede i 2003 en halv hektar med vin på jord, der er omfattet af delimitationen, og altså er godkendt til champagnedruer. Personens ret til jorden var imidlertid mere uklar, vinplanterne blev fjernet og vinbonden er efter besøget ved domstolen 450 euro fattigere.

    Nabo og familie
    Man kan spørge sig selv, hvordan myndighederne overhovedet finder ud af den slags. Svaret er blandt andet, at naboer, familie og venner, der pludselig er blevet uvenner, er flinke til at indrapportere uregelmæssigheder. Det gælder også historien om vinbonden fra Villers-Allerand.

    I en lidt anden kategori husker jeg selv, hvordan en maskinstation et år begyndte at høste en parcel et par dage for tidligt, fordi forskellige druetypers forskellige begyndelsesdato ved et uheld blev blandet sammen. Druerne blev kasseret.

    Den form for kontant og sikker afregning er også en måde at holde moralen og kvaliteten høje på.
  • No comments: