20 October, 2006

Vin til vin er ej for amatører


Vinranke i efterårsrødt udenfor et af Verzys champagnehuse.

Vores lokale avis sætter en ære i at være tæt på læserne. Disse kan spørge af karsken bælg på side to og læse svaret dagen derpå.

Forleden faldt svaret på et oplagt spørgsmål på disse kanter: Må man egentlig plante haven til med Pinot Noir eller Chardonnay? Undergrunden i Champagne er som bekendt sine steder perfekt til både at dyrke vinen og lagre den. En oplagt mulighed. Men den går selvfølgelig ikke.

Vinstokke, hvor druerne kan bruges til vin, er underlagt regler og love som så meget andet indenfor vindyrkning og vinificering. Er man ikke vinbonde, må man holde sig til dekorative vinstokke som l'amandin og perdin og vinstokke med spisedruer som chasselas doré og muscat. Det oplyser Jean-Mary Tarlant, der er formand for syndikatet af vinbønder i Champagne til l'Union.

Kun til pynt
Tidligere havde bønder lov til at beplante et areal på 25 ares (2500 m2) med vinstokke og bruge produktionen herfra til vin til eget forbrug. Men det var altså dengang. I dag har man lov at plante og dyrke en enkelt professionnel vinstok i espalier, såfremt den udelukkende er til pynt. Jeg formoder, at det er tilladt at spise druerne. Selvom alle champagnedruerne er små, smager de aldeles glimrende.

Vi har en enkelt lillebitte Pinot Noir groende i baghaven. Forhåbentlig kan den proppes ind under oven nævnte regel. Eller også må vi se at få banket et espalier op, så licensen ikke bringes i unødig fare.

Men jeg gad nok vide, om de vinstokke vi tilbage i maj måned fandt til salg uden for Chapel Down-vingården i Kent i Sydengland, hører til briternes sædvanlige strækken og bøjen af fælles EU-regler. Muligvis kan hver enkelt kunde kun købe en enkelt stok.

Eller også er de engelske vinfolk blot lykkeligt uvidende om detaljegraden, hvad angår EU-reglementer for vin.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: