10 October, 2014

Vinhøst 2014: Hed høst og tunge spande

Vores vinhøst er slut. Vi sluttede vinhøsten blandt de sidste i Vertus. Årets gode, store druer uden den mindste antydning af skimmel gav os mod på at lade dem hænge lige lidt længere.
Det kræver godt med is i maven at udskyde sin start i flere dage, når de fleste andre for længst er i gang. For holder det gode vejr?

Omvendt gør den potentielle gevinst lidt ekstra spænding umagen værd. Det er præcis i dette krydsfelt mellem katastrofe og perfektion, at den vin, der skal blive til champagne, kan skifte klasse fra gedigen eller god til glimrende eller det helt specielle, som vi søger mod.

Vi begyndte den 17. september og klippede årets sidste klase den 23. september. I alt 47 tons druer, hvor vi beholder en mindre del i form af 6.-8.000 flasker champagne af forskellige typer. Resten sælger vi. Lad os, mens vi foreløbig venter på vinen, fortælle lidt om årets druer.

Ekstra spænding, god gevinst
Alt godt i Champagne begynder med sunde, søde og syrlige druer, og hvis ellers det sunde og det sure i form af H2SO4 er i orden, og vejret i øvrigt arter sig, kan godt kun blive bedre, hvis de grønne blade får flere timer til at hobe mere sukker op.

Med en sol, der de første fire høstdage sendte varmen helt op på 27 grader Celsius mod sædvanlige 17, var vejret i 2014 snarere en udfordring på grund af hede end væde. Ingen husker nogensinde at have haft så varm en vinhøst hos os.

Mere varme og færre blade
Varmt var det allerede i juni, da vinstokkene blomstrede. En periode, der ellers så tit er forstyrret af kulde og regn. I 2014 var varmen frugtbar, og mange druer udviklede sig i vores parceller. Sommeren fulgte efter i gråt, og både juli og august bød på flere kraftige regnfald.

En kombination af en velvillig september med sol og varme i overflod og timers vandringer med hækkesaks for at fjerne skyggende blade fik disse mange og store druer til at modne flot og sikrede til det sidste den udluftning, der er bedste middel mod råd de sidste uger før høst.

På vores tredje høstdag plukkede vi Chardonnay-druer nok til at forsyne os med endnu en parcel-vin af 100% egen produktion. I tidligere høstår har vi sorteret druerne direkte foran planterne for kun at tage højeste kvalitet. 2014 var alle druer bedst, og "qu'est-ce qu'elles sont belles, les grappes" et fast omkvæd blandt vores12 plukkere i rækkerne

Parcel-champagne 2014
Disse flotte druer er nu et skridt videre på vejen. Alt har foreløbigt kun tegnet fint, men det er endnu for tidligt at tillade sig alt for mange og faste meninger. Vi sparer lidt på ordene og konstaterer blot, at duften af gærende druemost hænger tungt ved presser og tanke. Om en uges tid er den første alkoholiske gæring slut, og der er stadig laaaaang vej til den færdige champagne. Forvent ikke mere nyt før om adskillige måneder.

Foreløbig fortsætter vi salget af vores assemblage-champagner Tradition og Noirs & Blancs, Blanc de Blancs (årgang 2007) og Selection (årgang 2006) og roséerne på primært Chardonnay (Rosé d'Assemblage) og 100% Pinot Noir (Rosé de Saignée).

Varme høsthilsener Solveig Tange & Alain Gérard, september 2014.

Billederne finder du på Facebook:
Den 1. dag, den 2. dag, den 3. dag, den 4. dag, den 5. dag, den 6. dag og den 7. dag.

No comments: