15 October, 2014

Efterår i sol og regn

 
Posted by Picasa
Efteråret har været mildt siden vinhøsten. Men uanset t-shirts, shorts og bare tæer: der er ingen tvivl. Alle tegn er fremme. Som altid er sommeren talt, når vinhøsten er slut.

Fugleflokkene er endnu ikke 1000tallige, men de er der i efterårets cirklende sorte sol-formationer. Stære med flere rydder op i vinmarkerne, hvor der hist og her endnu sidder klaser tilbage fra vinhøsten. Jeg synes, det er tidligt, vi ser dem i år, men det er nok en erindringsforskydning, og de skal nok blive flere.

Tågetider
Om morgenen - vi kører før syv, så vi ser solen stå op undervejs til skole - er der ofte de smukkeste tågede landskaber.

På vej til skole bekymrer jeg mest om, hvorvidt jeg bliver forsinket af den af og til brat nedsatte sigtbarhed. På vej tilbage slapper jeg mere af og nyder synet af en verden indpakket i lette skyer. Markerne, landsbyer, det flade land omkring floden Marne. Det er som et drømmesyn. Velkendt er det også, typisk, som det er, for efterårets møder mellem kold og varm luft.

Og så er der bladene. Dels skifter de farver, dels slipper de taget, falder ned og beklæder græsset, jorden, marken, fortovet. I byen langt tidligere ned på landet, hvor de fleste blade endnu holder ud i nuancer af grøn, i byen er mange allerede både visnet og faldet. Denne morgen så vi en kommunal støvsugerbil hive dem indenbords i en stor tank på ladet af en grund, jeg endnu ikke har forstået.

Hos os bliver bladene liggende, og på et tidspunkt vil de forhåbentlig deltage i den altid nødvendige fornyelse af jorden.

Oprydning
I vinen er efterårsaktiviteterne også i gang. Oprydning og forbeskæring er typiske aktiviteter hos os i oktober.

Syge eller ligefrem døde vinstokke skal væk. Grenene klipper vi af med grensaks, rødderne trækker vi så vidt muligt op med traktor.

Det er Esca-døden, den smitsomme sygdom, som man finder i mange vinområder, og som der desværre ikke er nogen behandling for.

Vi har ikke flere, heller ikke færre planter, der skal væk, end vi plejer. Det er vel også en form for positiv nyhed.

Forbeskæring
Forbeskæring består i at klippe alle grene af lige over den øverste række wirer.

Når vi skal i gang med den rigtige og langvarige vinterbeskæring, sparer vi lidt tid, når vi har forbeskåret, og armene bliver lidt mindre trætte af at trække grene ud af wirer. I ville blive overrasket over, hvor stor en forskel man mærker om aftenen.

Sol og regn
Hvad vejret angår, har vi haft flere af de grå dage med tung regn, men, tror jeg, endnu flere med den dejlige sol, der gør det muligt at nyde efteråret mildhed.

Vi høster, samler, gør klar til vinteren, der kommer, og vi værdsætter fuldt ud de skønne timer, der er, for alle ved, at de er til låns, når året er så langt som oktober.

Rigtig god efterårsferie til dem, der har sådan en. Nyd det til jer alle.

No comments: