01 October, 2012

Efterår i Champagne: Fyrtårn i et hav af vin

 
Posted by Picasa
I Champagne er vinen mere kendt end selve området.

Men det er området der skaber vinen. De to er hinandens halehæng og det er ikke helt nemt at finde ud af hvem der har hovedet på. Det er heller ikke nødvendigvis vigtigt at vide.

Vil du til gengæld gerne lære lidt mere om hvor vinen kommer fra, så læg vejen forbi det lille vinmuseum i landsbyen Verzenay i Montagne de Reims.

Hvis du ikke kommer på cykel - som os - kan du overveje at parkere bilen, besøge to-tre af de lokale champagnehuse. Derpå besøger du vinmuseet, og mon så ikke du er klar til at køre tilbage til Paris, Reims, Épernay eller hvor du nu kommer fra bagefter.


Vis stort kort

Fyrtårn og rundtur
Vinmuséet består af to dele.

Det temmelig kitchede fyrtårn - i et hav af vin (min tilføjelse) men jeg går ud fra at det også var ophavsmandens idé - og museet som man ser iført høretelefoner der også taler andre sprog end fransk.

 
Posted by Picasa
Udsigten fra fyrtårnet er god. Reims ligger på sletten et stykke på den anden side af den gamle mølle som du måske kan ane på billedet.

Stort og småt om lidt af hvert
I museet vil du blive præsenteret for historier om lidt af hvert, og sådan som jeg husker er fægtningen spredt.

Først præsenterer en film Champagnes geologiske fortid og geografiske nutid. Så har du styr på, hvorfor champagne kun kommer fra Champagne.

Videre til en gennemgang af årstiderne og det arbejde der foregår i vinmarkerne året rundt. Min erfaring er at det altid imponerer og ikke mindst overrasker folk når de finder ud af hvor mange manuelle arbejdstimer vi bruger i det fri. Det kan du få en lille idé om her.

Interesserer du dig for Champagnes meget brogede historie, er der masser at hente. Mit gæt er at det mest er for nørder som mig selv. Til gengæld kan du godt tage dig tid til at kigge på de gamle fotos af arbejdet i vinmarken.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Der er selvfølgelig sket fremskridt, og meget ser anderledes ud - ikke mindst traktorarbejdet og spalieret - og dog er rigtig meget stadig det samme, stadig manuelt.

Se for eksempel disse gamle secateurs og nedenunder vores nutidige pendant der i begge tilfælde er i brug til vinhøsten. Generationen forud er seglet bagved der også er udstillet.

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa

Film for alle
Til sidst dukker en række filmfortællinger op.

Blandt andet en serie for børn og barnlige sjæle som jeg fandt charmerende.

I Frankrig er alt så rationelt og skarpt som en ragekniv. Dejligt at nogen fandt på at give poesien og den gode historie sit eget hjørne bare sådan fordi. Og så tager det endda kun et kvarters tid at blive klogere på skoven, møllen, champagnen, glasset og et par stykker mere som jeg har noteret i glemmebogen.

Ved fyrtårnets og museets fod står et lille stykke champagnehistorie i kanten af den grønne vin. I oktober er der mere knald på kulørerne. Det gør øjet godt.

No comments: