03 October, 2012

Efterår i Champagne: Bønner i by og på land

 
Posted by Picasa
Den der holder ferie i Frankrig gør det højst sandsynligt blandt andet også på grund af den gode mad og vin. I Reims kan du med fordel undersøge de lokale forhold på Place du Forum, og derpå fortsætte til Boulingrin.

Sidste weekend genåbnede det indendørs marked efter at have været lukket i over tyve år. Weekenden før blev hallen indviet og der er ugentligt gang i både indendørs og udendørs marked flere gange om ugen.

Kvarteret er med et pennestrøg stort set nu blevet den gastronomiske højborg i Reims. I hvert fald hvad gælder omtale. Byens billigste oksehaler får man lige rundt om hjørnet og dem er der kommet mere salg i end for nogle år siden, forsikrer en veninde der tidligere følte sig dejligt alene om det indkøb.

 
Posted by Picasa
Boulingrin er nu bare et af Reims' markeder. Om søndagen er der et meget stort marked i kvarteret Sainte-Anne. Fredag formiddag foretager alle de nordafrikanske kvinder - som jeg kender - og mange mange flere deres indkøb på markedet i Wilson. Fredag eftermiddag er der økologisk marked udenfor det gamle Jesuitter-kollegium og så fremdeles. Der er også et marked ved skolen, et andet i nabolandsbyen og såmænd en velassorteret ugentlig bod her i vores egen landsby efter at købmanden lukkede for nogle måneder siden.

Markedsdag
At gå på marked falder mange stort set lige så naturligt som at trække vejret og købe frisk baguette her dag. Min svigermor har til en alder af 80 været på marked to gange om ugen. Hun køber også ind i mellem markederne. Møder folk. Hører nyt.

For eksempel i Vertus om tirsdagen.

 
Posted by Picasa
Hvis du kniber øjnene sammen kan du nok lige ane de lange tykke hvid-lilla spættede bønner. De hedder haricots cocos.

Køb dem. Bælg dem. Kog dem sammen med en god solmoden tomat, et løg og lidt gulerødder samt lidt vand, lidt mel og smør (så sovsen tykner) og salt og peber. Et herremåltid sammen med et stykke kød som dog ikke har hovedrollen her.

Mine egne bønner kommer i hus via en af svigermors veninder der er bekendt med gartnerens kone. Aftalen er at jeg får et kilo af de produkter hun har. Men ellers snupper jeg det marked jeg kommer forbi. Der er nok af dem både i by og på land.

No comments: