17 May, 2009

Stormvejr og vinskimmel

 
Posted by Picasa
Helikopter sprøjter vinmarker ved Loisy-en-Brie den forløbne weekend. Dog ikke vores.

Årets første storm ramte i den forløbne uge. Hagl og regn, meget høj luftfugtighed og temperaturer, der ikke føles varme, men alligevel kravler op mellem 15 og 18 grader er lige guf for en af de skimmelsvampe, der plager bl.a. vinbønder i Champagne.

På vores bopæl regnede det meget kraftigt natten mellem onsdag og torsdag. Alligevel blev det ikke til mere end 10 millimeter, en gennemblødt garage og heldigvis meget mindre væde i vores vinmarker. Og dog nok til at en grøft blev midlertidigt vandførende og flere af vores yderligste rækker desværre også.

Det gik langt værre i visse andre landsbyer. Op til 60 millimeter regn faldt, og det svarer til en måneds regn. Sporene var da også tydelige torsdag morgen, da vi kørte på arbejde. Mudder, jord og grus fortalte om den forløbne aftens heftighed.

Hagl har sat sine ødelæggende spor på i alt 60 hektar vinstokke i forskellige landsbyer i Champagne. Resten er truet af mildiou - vinskimmel - som er en af de ubehagelige svampesygdomme, der mange år gør livet ubehageligt for vinbønder. Traktorerne kravler igennem mange vingårde af samme grund. Vores egne er også blevet behandlet af den maskinstation, vi har til at udføre den form for behandling.

Stormvejret ramte i øvrigt også andre områder end Champagne. I Bordeaux er der meldt om omfattende haglskader.

No comments: