19 May, 2009

Propper popper uden kork

Det er sæson for introduktion af nye måder at lukke flasker med mousserende vine.

For kort tid siden introducerede champagnehuset Duval-Leroy i Vertus en helt ny top, der i stedet for den traditionelle kork består af en kronekapsel med en åbningsmekanisme lavet af aluminium og en kuppel eller top af folie.

Noget ganske særligt ved at åbne en flaske champagne er det særlige smæld, når korkproppen forlader flaskehalsen, godt hjulpet på vej af overtrykket indeni. Netop denne lyd er bevaret, selvom korken er væk, og ikke mindst derfor vil det blive spændende at følge den nye luknings videre vej. Prisen er den samme som for en traditionelle korkprop. Hør selv, hvordan det virker hos de svenske vinjournalister Bk wine.

Det er et lokalt firma - Alcan lige uden for champagnens hovedstad Épernay - der har udviklet den nye lukkemekanisme, der hedder Maestro. De seneste tre år har budt på en sand eksplosion af nye bud på, hvordan en flaske champagne bedst lukkes, skrev vores lokale avis l'Union forleden i forbindelse med huset Duval-Leroys nye lukning, der landede som en overraskelse blandt andet også for CIVC'c tekniske afdeling, der ellers ofte har lejlighed til at blåstemple nyskabelser. Vi er selv gået over til den såkaldte Mytik Diamant, der er en prop af korkgranulat.

Down Under har firmaet Zork, der også sælger lukninger, ifølge Decanter.com en top af polyethylen på vej, der popper som en traditionel champagneprop, men som man kan genanbringe for at bevare vinens mousse.

Interesserede kan foreløbigt finde den nye Alcan-top på Duval-Leroys cuvée Clos des Bouveries, som er en 3,5 hektar stor Chardonnay-parcel i Vertus.

Læs også nyhedsmagasinet Time's gennemgang af nye lukninger.

No comments: