31 March, 2009

Den foerste sten

Ringene breder sig i champagnesøen, formoder jeg.

Selv jeg - en alt for direkte dansker - løftede alligevel et øjenbryn over denne artikel.

Vi ved jo allesammen godt, at salget af champagne er presset - især for de store huse - lagrene vokser - det har de også godt af nogle steder - og at der altid er større risiko for gnidning, når krybben tømmes.

Vinbønder, der har tjent gode penge på stigende kilopriser og rekordhøje druekvoter gennem flere år, må vel forberede sig på hårdere tider. Champagnehuses lagre er blevet alt for store.

Alligevel var det noget af en kampsten, en af champagnecheferne sendte afsted i lokalavisen forleden. Paul-Francois Vranken taler om det pressede marked og foreslår en druekvote mellem 7.500 og 9.600 kilo per hektar. Op imod en halvering.

Man må formode, at det er en prøveballon i form af en kampesten for at tjekke, hvor store ringe man kan lave, og hvor langt og længe de kan brede sig. Eller er det mon starten på en chok- og frygtstrategi, så køberne af druer kan få det som de vil have det med sælgerne.

Dunno. Men det er efter sigende en meget ufransk lancering. Den er jeg til gengæld med på. Vranken er nemlig belgier, og ejer udover huset af eget navn ogsaa maerkerne Pommery, Vranken, Charles Laffitte og Heidsieck & Co.

No comments: