31 December, 2005

Nyt december 2005

 • 01.12.2005: En ny bog om champagne er kommet på gaden. Den handler om regionens krigeriske historie, og om hvordan vinen alligevel har overlevet alle kuglerne.

 • 30 kilometer herfra - udenfor vore dages Chalons-en-Champagne - mødte hunnerkongen Attila sit endeligt ved de katalauniske marker.
 • Fra bakken Mont-Aimé, som vi har udsigt til fra min svigermors gårdsplads, holdt den russiske tsar Nikolaj II tropperevy over flere hundredetusinde soldater i kølvandet på Napoleons nederlag og retræte fra Moskva.
 • Kvinder, børn og gamle stod under 1. Verdenskrig for en meget reduceret produktion af druer. Mændene var for en stor dels vedkommende i skyttegravene, hvoraf flere kendte linjer - Chemin des Dames og Bar-le-Duc - ikke er langt herfra.
 • 2. Verdenskrig sluttede i Reims, da tyske generaler underskrev kapitulationen i det, der nu er Musée de la Reddition.

  Jeg har endnu ikke købt de amerikanske journalister, Don og Petie Kladstrups, bog: "Champagne: How War and Hard Times Gave Rise to the World's Most Glamorous Wine". Men jeg er på vej.

 • 05.12.2005: 1.000 gule enker bidrog til festlighederne, da den 20 år gamle arving til en af verdens største formuer, græske Athina Roussel Onassis, giftede sig med sin udkårne, den brasilianske toprytter Alvaro Affonso de Miranda, i Sao Paulo.

 • 08.12.2005: Remy Cointreau vil koncentere sig om sine to store grande marques Piper Heidsieck og Charles Heidsieck, der er blandt de mest kendte champagnemærker. Derfor sætter gruppen nu sine mindre kendte champagner, der er så ukendte, at de end ikke er nævnt på gruppens hjemmeside, til salg sammen med mærket Bols, der omfatter både likører og stærk alkohol som vodka og brandy.

 • 14.12.2005: Fremgangen for champagne ser ud til at fortsætte i 2005. Antallet af solgte flasker ventes at stige halvanden procent. Værdien af de solgte flasker ventes at stige med mellem tre og fire procent. Det er med andre ord lykkedes at sælge flere dyre flasker end året før. Tallene stammer fra formanden for Foreningen af Champagnehuse (l'Union des Maisons de Champagne), Yves Bénard.

 • 16.12.2005: Italierne laver ganske vist selv Spumante, men det forhindrer dem ikke i også at købe champagne. Støvlelandet er nu det tredjestørste eksportmarked efter Storbritannien og USA. I de første ni måneder af 2005 landede således knapt fem millioner flasker champagne i Italien, hvilket ifølge CIVC's (Comite' Interprofessionnel du Vin de Champagne) kontor i Italien repræsenterer en fremgang på 14,9 procent. Det skal blive interessant at se, hvad årets vigtigste salgsperiode - jul og nytår - kan bidrage med.

 • 28.12.2005: En gruppe franske vinproducenter har sluttet sig sammen mod regeringens alkoholpolitik under navnet "Les 4 Vérités sur le Vin" (de fire sandheder om vin). Vinmagerne vil ifølge Decanter.com have sat promillegrænsen på 0,5 op og argumenterer i en brochure blandt andet med statistikker, der viser, at tre glas vin ikke har nogen betydning for ens evne til at køre bil. Gruppen siger, at der i Storbritannien kun er halvt så mange dødsfald på vejene som i Frankrig trods en højere promillegrænse på 0,8. Ifølge de franske myndigheder er antallet af dødsfald på vejene i forbindelse med spirituskørsel faldet med en femtedel siden den skrappe promillegrænse blev indført i 2002. Salget af vin på restauranter er samtidig dykket kraftigt, selvom kunderne i dag har lov til at tage den halve flaske vin, der vil sende dem over promillegrænsen, med hjem. Statistikkerne skelner i øvrigt ikke mellem de forskellige typer alkohol i forbindelse med dødsulykker.

 • 31.12.2005: Nicky Hilton - det er Paris' søster - fejrer nytårsaften med bravour og en flasker Cristal (Roederers prestigeflaske) i størrelse Nebukadnezar. Dens indhold svarer til 20 gange en almindelig flaske champagne (15 liter) og koster 100.000 dollar. Men så bliver man også nævnt i alverdens sladderspalter. Allerede fra størrelse Jeroboam - svarende til fire almindelige flasker (tre liter) - skulle proppen efter sigende være vanskelig at fjerne. Men når man køber en Nebukadnezar har man uden tvivl erfarne hjælpere ved hånden. Om ikke andet så til at tippe flasken.

  In English

  Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

 • No comments: