20 December, 2012

Champagne på menuen: Tradition, Rosé, Blancs, Noirs

 
Posted by Picasa
Tradition efter første opskænkning i glasset. Yderligere en-to er nødvendig. Foto: Hanne Høier.

Vores Tradition er en god all-round champagne. Fin som velkomst og glimrende som ledsager et godt stykke vej ind i måltidet.

Til velkomst passer disse ostekiks. De smager imidlertid meget bedre i min mund, når jeg kalder dem sablés de gruyère (comté/parmesan/?. Mine tanker får straks et pift af haute cuisine i stedet for Oxford-æsken med seks slags.

Et eksempel på det franske sprogs magi. I virkeligheden er navnet blot en præcis beskrivelse af indhold og tilberedningsform. Der er ingen andre dikkedarer end dem, man selv konstruerer.

Gruyère/Comté/Parmesan-kiks
Bland 1/3 fintrevet hård ost, 1/3 blødt smør og 1/3 mel med eventuelle krydderurter som rosmarin eller timian og lidt peber fra kværn til en dej.

Tril en pølse, skær den i skiver og sæt dem på en smurt bageplade. Drys eventuelt med saltflager

Bag kiksene til de er gyldne i en 200 grader varm ovn. 10-20 minutter

Tradition champagnen skal være afkølet, men ikke kold fra køleskabet. Dens forskellige elementer kommer bedst til deres ret ved 8-10 grader Celsius. Og i et passende glas. Flere idéer her (min version) eller her.

Husk at champagne er meget mer' end assemblage: Rosé, Blanc de Blancs og fler' endnu.

Læs derfor også om Rosé d'Assemblage, Selection, Rosé de Saignée, Blanc de Blancs og Demisec. Nyeste medlem af flokken hedder Noirs&Blancs, og både den og de andre kan du nu købe i Danmark hos Champagne Selskabet.

(Første gang bragt 10. december 2010. Siden har Blanc de Blancs skiftet årgang fra 2004 til 2006 og på Selection flaskerne skriver vi nu 2005.)

No comments: