21 August, 2008

Første druemålinger er ude

Sommerferien synger stadig kun på næstsidste vers for mig. Alligevel begynder den næste vinhøsts virkelighed at trænge sig på.

Endnu kender vi ikke det, der ligner et mere præcist tidspunkt for vinhøstens afvikling. Udover september. Anden halvdel formentlig. Men vi er nu nået frem til målingernes tid.

Det vil sige, det tidspunkt hvor flere hundrede vinbønder udtager repræsentative prøver fra deres repræsentative parceller, fordelt på alle tre champagne-druer og de fem departementer. Branchens organisation CIVC samler de mange tal i et skema, fælles for alle, og det danner for næsten alle baggrund for den endelige høstdato.

Ifølge disse allerførste tal ligger de to blå druetyper - Pinot Noir og især Meunier - et temmelig solidt stykke foran den grønne Chardonnay, når vi taler modenhed. Et alkohol-potentiale i Marne på 3,8 procent for Chardonnay, 5,4 procent for Meunier og 5,0 procent for Pinot Noir. Når tallet nærmer sig 9,0, er vinhøsten lige om hjørnet. (Tal: CIVC, den 18. august 2008).

Forskellen hænger sammen med, at Meunier-vinstokkene bærer færre klaser med færre bær end Chardonnay. Når der er færre bær, går det hurtigere for planterne at modne dem, der er.

Godt nok skal denne første oversigt indtages med en solid dosis salt, siger CIVC. Tallene er gode nok, men de repræsenterer kun 40 procent af samtlige korrespondenter. Resten er vel stadig på sommerferie. Som mig.

No comments: