22 August, 2008

De blå er små og få

Da Alain for et par dage siden aflagde sit første besøg i vingården efter sommerferien, kunne han glæde sin gane med et enkelt bær fra en af vores Meunier-vinstokke. Det smagte dejligt.

Havde vi befundet os i anden halvdel af september, kunne intet have været mere skønt. Her sidst i august med en naboparcel, fyldt med Chardonnay, der stadig er så hvinende grønne, at det trodser enhver beskrivelse, er vi alt andet end begejstrede.

Da jeg midt i juli var i vingården for at klippe sideskud, så det allerede temmelig tydeligt ud til, at de blå Meunier-druer havde overtaget. Bærrene i deres klaser var allerede så store, at de rørte ved hinanden, hvilket så langt fra var tilfældet i Chardonnay-planterne lige ved siden af.

De grønne og de blå
Til vinhøsten skal vi høste i alt tre hektar vin, og selv om vi kan jonglere mellem den ene hektar med blå druer og de to med grønne, er vi afhængig af et kooperativ, hvis åbningstider fortrinsvis følger de grønne druer, og af et team af høstarbejdere, der skal have arbejdsdage, der hænger sammen, og har timer nok. Otte arbejdstimer om dagen.

Vores Meunier-druer ser fine ud, forlyder det fra Alain, og det er jo dejligt. Men de er desværre også så få, som det kunne tyde på allerede i juli måned. Dengang valgte jeg, den uerfarne, at håbe: Det kan vel blive bedre. Men det ser ikke ud til, at udbyttet kan nå op i mere end 9-10.000 kilo druer per hektar, hvilket er væsentligt mindre end den kvote, vi kan sælge. Vi kan risikere at mangle op til 20-25 procent. Det præcise tal kender vi dog først efter vinhøsten.

Få og små bær
Problemet er bestøvningen. Den er ikke gået optimalt, klaserne er små, og der er også millerandange en del steder, det vil sige klaser med både normale og uudviklede druer i. Et kedeligt fænomen, der også typisk hænger sammen med dårligt vejr i blomstertiden.

De to hektar med grønne Chardonnay ser til gengæld fine ud, også hvad mængde angår, hvilket leder umiddelbart over i næste problematik: Meunier-druerne er langt mere modne end Chardonnay. Hvis det fortsætter sådan - og det kan man sagtens forestille sig, at det gør, fordi klasernes størrelser er så forskellig - kan Meunier ende med at blive klar til høst længe før Chardonnay.

Kan vi dermed risikere at måtte afvikle både en blå og en grøn vinhøst? Vi kan ikke plukke klaserne, før de får grønt lys af CIVC, der fastsætter datoen. Og hvad med kooperativet? Mere end 90% af dets druer er Chardonnay, og derfor plejer pingerne at planlægge åbning herefter. Hvilket kan være ubehageligt, hvis ens Meunier er en uge tidligere på den end flertallet. Druer rådner, hvis de hænger over tid.

Vi havde en lignende situation i 2007. Dengang var nervøsiteten og neglebiderierne dog overflødige. Druerne endte i en fin kvalitet men i en mængde, der ikke bør indbyde alt får mange til at slukke tørsten i bær undervejs. Pilen peger samme vej i 2008.

No comments: