26 June, 2008

Meldug i vinmarkerne

Sygdommen meldug hænger igen i år som en mørk skygge over Frankrigs vingårde.

En forholdsvis lun vinter efterfulgt af en kombination af varmere vejr og forårsregn er optimale forhold for den lede svamp. Det hjælper heller ikke, at melduggen også sidste år havde alt for fine forhold, og derfor har kunnet efterlade sig masser af æg.

I Rhône-dalen, Languedoc og Bordelais taler profferne om en høj risiko. Også i Champagne lurer melduggen, og den priser sig glad, der har nået at behandle vinstokkene imellem de mange regnbyger.

Sommeren igennem er her et rend af traktorer i vingårdene. En gang om ugen beskærer de hækkenes top og sider. Hver gang det har regnet, sprøjter de imod blandt andet sygdommen meldug, der både ødelægger druerne. Det traditionelle middel imod svampen er svovl, der også er tilladt økologiske vinbønder.

3 comments:

Anonymous said...

"Det hjælper heller ikke, at melduggen også sidste år havde alt for fine forhold, og derfor har kunnet efterlade sig masser af æg.

ÆG!!!??? Er det allerede påske ;-) Ænder lægger æg - har du ikke lige produceret en æglæggende avisand!
Eller helt nøjagtig en Blog-And :-)

Hilsen

Lars

Sol said...

For pokker Lars, du er så skarp, selv om aftenen.
Jeg tror sørme du har ret. Lidt.
Kan efter at have forsket lidt konstatere, at melduggen, der har brug for grønne blade for at leve, overlever vinteren i en anden form, som såkaldt frugtlegeme (http://www.sl.life.ku.dk/Forskning/FagdatacenterSkov/SkovSundhed/Skader/Svampe.aspx)
Mon ikke der skulle være tale om det, jeg kalder æg?
Medgiver at det er et uheldigt valgt ord. Kan vi evt. kontere det som en undersættelse (fra fransk)?

Solveig

Sol said...

Nu har jeg tjekket med husets ekspert i fransk... som jeg tillod mig at gætte, hedder det æg på fransk. Hvad kalder du det selv på dansk? Vel ikke frugtlegeme?

/Solveig