Lidt af hvert om stort og småt i Champagne/A bit of this & a bit of that with bubbly regards from Champagne
14 December, 2006
Skål
Verzy, Champagne, er klar til fest med juletræer, kulørte lamper og champagne. Selv solen skinner over by og skov og vin...
Skål og Godt Nytår til Projekt Arbejdsglæde og alle andre, der bevidst arbejder på at sprede glæde og gode tanker til os allesammen.
Decembersol
Det gamle jernkrucifiks overvåger den øvre del af Verzys Grand Cru-parceller. Udsigten over Vesle-dalen er altid betagende i klart vejr.
Vejret er køligt men det smukke solskin giver fine arbejdsbetingelser for de mange, der efterhånden er godt i gang med vinterens beskæring.
Vi er blevet brændt af. Den unge mand, der sidste år beskar de fleste af vores Meunier-planter har fået fast job. Vældig ærgerligt for os - for han var effektiv på den gode måde - og godt for den, der har hyret ham.
Timeløn tak
I øjeblikket prøver Alain at skaffe en anden til at begynde lige efter nytår. Vi har en måneds arbejde, og det er for meget til, at vi selv kan nå det. En person er i reserve, fordi vedkommende foretrak aflønning per time i stedet for en fast løn for det hele. Altså én, der er langsom.
Det er s'gu godt, at en anden én ikke skal ud og lufte sit beskæringsdiplom i fremmede mennesker marker, for jeg ville sørme også være fristet af at snuppe timeløn.
Sådan er det at være nybegynder, man kommer selv til at skyde nogle i princippet gratis timer ind i det for at få sit tempo helt derop i skyerne, hvor der begynder at være balance. Det har været det samme i alle mine jobs.
Klar til Cordon
Foreløbig vil jeg nøjes med at begynde at overveje at læse op på sagerne, så jeg er klar til en flok Cordon de Royat efter nytår.
Lige nu er de yderst minutiøse regler gemt langt væk i de alleryderligste hjernevindinger. Jeg tror såmænd næsten så langt væk som reglerne for bøjning af uregelmæssige, tyske verber. Uha, der skal støves af i juleferien.
Jeg fik heller aldrig smurt beskærersaksen.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
12 December, 2006
Gul Enke på bar i Illum
Men der er lysår til de ultratjekkede kvadratmeter, som Illum har lanceret i smuk overensstemmelse med det galopperende forbrug i Danmark og tidens eksklusive trend. Dog kun i december. Danskere drikker stadig primært champagne i jule- og nytårstiden, det er i øvrigt også den helt generelle højsæson.
Det er den franske luksusmastodont LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), der står bag initiativet. Derfor kan man kun få LVMH's champagner skænket i glassene, og endda kun nogle af dem. Navne som Ruinart og Krug, der også tilhører denne champagnens absolutte, økonomiske sværvægter, glimrer ved deres fravær.
Den klassiske Gule Enke, hvis borgerlige navn er Veuve Clicquot-Ponsardin, er ellers ikke så svær at finde i Danmark. Den er stadig det stensikre og ofte også eneste bud på champagne, når man overvejer udvalget i Føtex og Kvickly i juledagene. Her er så endnu en mulighed for gult i glasset, selvom ganske mange danskere slet ikke kan lide damens smag. De kan så i stedet forsøge sig med Moët & Chandon eller gå en klasse op og prøve med Dom Pérignon. Priserne per glas begynder ifølge AOK fra 75 kroner.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
11 December, 2006
Champagne lige fra mormorhaven
Jeg gad nok vide, hvad paragraffernes fortolkere ville sige til denne fortryllende anvendelse af en af mormorhavens indvånere?
"Vil man nu lave Champagne, behøver man blot at tage 2 Theskefulde af denne Saft og blande det med en Kande fransk Vin; fyldes paa Flasker og omrystes godt."
Den omtalte saft er lavet af hvide ribs. Et bær, som jeg primært har mødt i gamle haver, især da i den hvide udgave. Der er jo nogle der mener, at champagne er noget surt sprøjt. Jeg gad nok vide, om det er den effekt ribssaften bibringer.
Opskriften stammer fra "Husmoderens Haandbog", 1903. Se hele opskriften her (er det forresten ikke supertypisk, at det er på en norsk side, man finder noget så utilstedeligt?) ;-D
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
09 December, 2006
Esca op i røg
Afklippede grene brænder i brouetten, Loisy-en-Brie.
Dagen efter tornadoen er stille og smuk. Med decembersol og som skabt til arbejde i vinen.
Alain bruger derfor de fleste af lørdagens lyse timer i Loisy-en-Brie i den alleryderligste ende af Côte des Blancs på at slippe af med Esca-befængte Meunier-vin på både den gamle og den nyovertagede parcel.
Det er efterhånden nogen uger siden, at han var afsted for at markere de syge planter med rød spray. Heldigvis for det, for i dag ville det have været svært at skelne syg fra rask. Når drueklaserne er væk, og bladene faldet, ser de nøgne grene ret ens ud uanset tilstand.
I første omgang klipper Alain de syge planter helt ned til stubben. Den er til gengæld en større historie, der ikke kan fjernes uden en hel del hestekræfters indblanding, så indtil videre får de lov at blive stående.
Red alert: En Esca-syg plante skal fjernes.
De to parceller udgør tilsammen lidt mere end en hektar, og med en dags arbejde når Alain at fjerne godt 70 procent af de syge planter. Flest selvfølgelig i den nyeste parcel, som vi har overtaget i en meget forsømt tilstand.
Helst havde vi set, at der ikke længere var Esca i den gamle parcel, da vi brugte ganske lang tid sidste år på dels at fjerne syge stokke med rødder og hele baduljen og desuden at plante over 400 erstatninger.
Men sådan gik det altså ikke, og der deler vi skæbne med mange andre både i og udenfor Champagne, der også kæmper med denne smitsomme sygdom, der er i vækst på grund af det varmere vejr, og fordi midlet imod den har været forbudt de senere år.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
08 December, 2006
Første, anden, tredje...
Men man kan jo også forsøge sig med at byde på netbobler.
Lige nu og nogle få dage frem har netauktionen QXL to auktioner på champagne. Den ene - Mumms flagskib, Cordon Rouge - ligger p.t. på en pris, der så vidt jeg kan vurdere, er lidt af et fund i Danmark. (Til sammenligning 220 kroner i Billund Lufthavn)
Det gælder formentlig også den anden flaske, der dog er i en noget anden klasse - huset Ruinarts mellemlinje, "R", i magnumflaske - og det gælder også prisen.
Bliver flaskepris og fragt dyrere end man lige havde regnet med, kan man trøste sig med under alle omstændigheder at have en kongelig smag, og det kan vel næppe købes for dyrt.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
07 December, 2006
Udvidelse i det små og store
Denne liden køkkenhave ved Verzy kunne være beplantet med vin til at lave champagne af, men græskar og solsikker er da også meget godt.
Udvide eller udvide ikke.
Der bliver talt og skrevet frem og tilbage i den lokale presse, i de professionelle tidsskrifter, på foreningsmøder for vinfolk . Skal, skal ikke.
På den ene siden er det vigtigt at kunne levere champagne, når efterspørgslen er der. På den anden side er det en dårlig idé at udvide butikken, hvis kunderne ikke fortsat vil strømme til i større og større mængde.
Garantier gives ikke
Garantier findes som bekendt ikke. Til gengæld tager det et stykke tid at udvide udbuddet i Champagne: Vinstokke leverer for eksempel først fuldt udbytte det tredje år, og dertil kommer lagringen af champagnen på mindst 15 måneder. Deri ligger satset.
Formanden for de uafhængige vinbønder, Patrick le Brun, kan tilsyneladende ikke blive træt af at sige, at der foreløbig er en pæn margen mellem salget af champagne i øjeblikket (anslået 317 millioner flasker i 2006) og det antal flasker, der kan komme på markedet indeholdende høsten fra 2006 (360 millioner flasker).
Men når den INAO-ansvarlige i champagnehovedstaden Épernay, Eric Champion, udtaler til vores lokale avis l'Union, at "der ikke er muligheder for udvikling", fordi alt er plantet til, vækker det til eftertanke.
Og INAO - det er den ministerielle organisation, der kontrollerer AOC'erne (Appellation d'Origine Controlée) - er da også i færd med at udarbejde en rapport over udvidelsesmulighederne.
Ekspertarbejde
Fem eksperter - en geolog, en geograf, en historiker, en agronom og en plantekyndig har siden 2003 undersøgt jorden i vinkommunerne. En rapport om hver kommunes forhistorie og egnethed som leverandør af jord til vin til brug for champagne ventes til næste år. Først i 2009 ventes et resultat af anstrengelserne.
Det er dog ventet, at området Aube i det sydlige Champagne, der fik en meget mindre del af kagen end det mere kendte vinområde Marne i forbindelse med genplantning i 1960'erne, vil få en hel del hektar godkendt, og altså vil kunne lave mere champagne.
Med tidens skyhøje priser på jord kombineret med det forrygende gode salg er det særdeles interessant at få fingrene i nogen af de hektar, og hellere til før- end efter-priser.
1.500 vanskelige hektar
I mellemtiden findes der rent faktisk 1.500 hektar, der allerede er godkendt til at dyrke vin til champagne, men ikke er i brug.
Eller rettere sagt jorden er i den grad i brug. Til kirkegård, skov eller en liden køkkenhave som på billedet foroven.
Og hælder man mere til at tygge solsikkekerner og spise græskar i den lange vinter end at drikke champagne, er det måske ikke så tosset med Grand Cru-grøntsager. Hver eneste gang, jeg passerer stedet, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvem det mon er, der ufortrødent lader bobler være bobler til fordel for tomater og altså græskar.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.
03 December, 2006
Vinterlukning
Chardonnay-vin nedenfor Verzy, Montagne de Reims.
Vinen har smidt bladene de fleste steder. Skoven oven over os lige så. Alt levende og grønt er godt på vej til at have lukket ned for vinteren.
Jeg kan undre mig over, hvor alle de blade bliver af?
Der er næppe regnorme til at hive dem allesammen ned i det underjordiske. Jeg synes aldrig det blæser her, og byens grønne mænd støvsuger kun de kommunale blade.
Livets uafvendelige gang
Sikkert er det, at de forsvinder, bladene. Sommeren lang har de fungeret som vinstokkens grønne kraftværk. Nu har planten selv taget over, og er på vej i hi. Som de fleste andre planter i dvale resten af vinteren. En tilstand, den vil bevare frem til en gang i marts.
Når jordens temperatur til den tid passerer de 10 grader Celsius vil vinstokkene genoptage den produktive cyklus. Alt levende fødes, dør og genopstår.
Måske skal man have en vis alder for at værdsætte denne universets uafvendelige gang. Jeg har i hvert fald aldrig tidligere hæftet mig specielt ved den slags, men kan konstatere, at jeg nu trives godt med en nær kontakt med jorden og dens frugter.
Enkelte blade i den terminale fase klamrer sig stadig til grenene.
In English
Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.