09 December, 2006

Esca op i røg


Afklippede grene brænder i brouetten, Loisy-en-Brie.

Dagen efter tornadoen er stille og smuk. Med decembersol og som skabt til arbejde i vinen.

Alain bruger derfor de fleste af lørdagens lyse timer i Loisy-en-Brie i den alleryderligste ende af Côte des Blancs på at slippe af med Esca-befængte Meunier-vin på både den gamle og den nyovertagede parcel.

Det er efterhånden nogen uger siden, at han var afsted for at markere de syge planter med rød spray. Heldigvis for det, for i dag ville det have været svært at skelne syg fra rask. Når drueklaserne er væk, og bladene faldet, ser de nøgne grene ret ens ud uanset tilstand.

I første omgang klipper Alain de syge planter helt ned til stubben. Den er til gengæld en større historie, der ikke kan fjernes uden en hel del hestekræfters indblanding, så indtil videre får de lov at blive stående.


Red alert: En Esca-syg plante skal fjernes.

De to parceller udgør tilsammen lidt mere end en hektar, og med en dags arbejde når Alain at fjerne godt 70 procent af de syge planter. Flest selvfølgelig i den nyeste parcel, som vi har overtaget i en meget forsømt tilstand.

Helst havde vi set, at der ikke længere var Esca i den gamle parcel, da vi brugte ganske lang tid sidste år på dels at fjerne syge stokke med rødder og hele baduljen og desuden at plante over 400 erstatninger.

Men sådan gik det altså ikke, og der deler vi skæbne med mange andre både i og udenfor Champagne, der også kæmper med denne smitsomme sygdom, der er i vækst på grund af det varmere vejr, og fordi midlet imod den har været forbudt de senere år.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: