31 August, 2014

Druerne er et par streger eller tre fra mål

 
Posted by Picasa
Vores druer i Champagne er nu nogle få uger fra høststart.

Sporadisk godt vejr siden midten af juli. Men druer modner alligevel.

Første farveskift
Pinot'erne foretog deres første tøvende skift fra syregrønt over i det blålilla for en tre uger siden. Et af de første synlige tegn.

Vi lader det nu ikke blive ved farvestudierne. Nænæ.

Dette er Champagne, hvor man går videnskabeligt til værks. Måler ting. Lader andre måle deres ting, og sammenligner.

Første måling
I første omgang har vi nu ladet andre måle. Det vil sige de vinbønder, der allerede var ude at samle prøver i den første del af august, hvor vi ikke selv kunne spotte store ændringer nogle steder. Og forresten også gik på ferie.

Den 11. august kom den første statistik over tingenenes generelle tilstand fra CIVC-teknikerne:

- sukker nok til at levere 3,1% vol (Chardonnay) og hhvis 3,6% vol og 3,7% vol (Pinot Noir og Pinot Meunier), Marne-tal
- masser af syre (hhvis 22,0 22,6 og 21,6 g H2SO4 per liter)

De tidlige målinger er altid ret sporadiske, det er manges ferietid, men jo mere vi nærmer os høsttiden, jo flere målinger kommer ind, og så bliver statistikken mere dækkende. Og også mere interessant.

Tredje måling
Den første del af modningen er altid meget langsom. Den næste periode er meget hurtigere, går nærmest brat opad.

Men vi lader stadig de andre om måleriet og fortsætter ferien.

- sukker nok til at levere 4,6% vol (Chardonnay) og hhvis 5,4% vol og 5,2% vol (Pinot Noir og Pinot Meunier), Marne-tal
- stadig meget syre (hhvis 19,9 19,3 og 19,5 g H2SO4 per liter)

Det kølige vejr modvirker fortsat svamp, men ingen tager skade af lidt sol i august, heller ikke vindruer.

Sjette måling
Modningen skrider stadig fremad i frisk tempo.

- sukker nok til at levere 6,7% vol (Chardonnay) og hhvis 7,2% vol og 7,0% vol (Pinot Noir og Pinot Meunier), Marne-tal
- syren er faldet (hhvis 14,4 14,2 og 13,7 g H2SO4 per liter)

Målet er et sukkerniveau højt nok til mindst 9,5% vol, meget gerne mere, men det er blandt andet niveauet af syre, der også bestemmer. Et forholdsvis højt niveau er væsentligt for champagne.

Druernes indhold af syre er faldet en hel del. Bærrene er store, vægten er et pænt stykke over 100 gram i snit, og det ligner allerede et af de "tunge" år som 2004 eller 2011.

Først tættere på høsttid vil kurven flade ud. Den sidste sødme - i form af mere sukker men også mindre syre - optager druerne i mere adstadigt tempo.

Vejret kort
Det meste af sommeren har vejret holdt en kølig stil med sporadisk varme, ditto sol og den velkendte, tunge, grå himmel over Champagne.

Af og til med meget regn, men med kølige nætter og vind har regnen ikke givet store problemer med svampesygdomme som gråskimmel, meldug og vinmeldug. Det kan nås endnu, men det kan også undgs med den fulde sol, der er lovet til skolestart tirsdag.

Vi går selv i marken for at måle egne druer for anden gang mandag.

No comments: