15 November, 2013

Høst: En streg i sandet

 
Posted by Picasa
Snup et glas, det er jo fredag, og læs. Vi plejer at slå et par streger i høstens kølvand, som vi sender hist og pist, og ingen skal snydes:

Champagnehøsten 2013 blev extra-ordinaire
Vores vinhøst er slut, og den har givet os en ny vin af de flotteste klaser fra tre af vores parceller. Det endte med en Chardonnay-model.
Chardonnay-planterne var sommeren igennem hårdt præget af årets lange, trange start med et nærmest vinterligt forår, der varede helt frem til begyndelsen af juli. Først da slog temperaturerne helt om til næsten to måneders tropiske temperaturer fulgt af en mild eftersommer det meste af september. Alligevel indhentede vinstokkene aldrig forårets mistede varmetimer, hvilket gav os den første oktoberhøst i Champagne i flere tiår.

Efterårs fugt og kvalitet i kassen
Efterår og oktober tvinger let tankerne i retning af fugt og svamp, og vi løftede da også som mange andre brynene en anelse i ugerne forud, nervøse for udsigten til regn, råd, dårligt vejr og ringe druer. Og vel var der skimmelsvamp på planterne, og mere kom til, som dagene gik.
Men først og fremmest flokkedes prima klaser i den kvalitet, vi kender fra vinhøst as usual . Som om nogen havde trukket i vejret som en elastik for i år at strække den Indian Summer, vi ofte har under vinhøsten, helt frem til første tredjedel af oktober.
Chardonnay-druerne var små og søde på den bund af syre, vi værdsætter i Champagne.

Chardonnay kom stærkt igen
Da vi to dage før høststart samlede drueprøver for at hjemmepresse vores egen most, viste målingerne denne virkeligt extra-ordinaire kombination af sukker og syre. Chardonnay-druernes modning havde nået at overhale Pinot'erne indenom efter at have været bagud hele sommeren. De var simpelthen kun halvt så store, og mindre klaser betyder færre om ressourcerne, og det gør modningen hurtigere og mere jævn. De andre parceller modnede i løbet af de følgende dage.
Vores første høstdag stod i de grønne druers tegn. Den 2. oktober plukkede vi Chardonnay-klaser til vores første parcel-vin af super kvalitet. Fra drueplukkerens perspektiv betød de små klaser mere arbejde end normalt med at fylde en spand, en kasse og en presse.
Gode druer, sunde, søde og syrlige, er den allerbedste begyndelse for vores egen champagne. Det er netop disse klaser, vi nu laver vin af. Den må gerne tage sig al den ro og mag, den har brug for, det lidt køligere vejr siden høsten sluttede er en fin begyndelse.

Den syvende slutter sig til de seks
Foreløbig har vi tænkt os at springe den ellers meget brugte malolaktiske gæring over. Vinen vil forblive syrlig længere, men den vil også bevare flere af ungdommens dufte og smage af frugt og blomster, og dem er vi stærkt interesseret i at vente på. Endda selvom det ikke bliver helt nemt, men hastværk duer heller ikke her, så vi regner med en rum tid til at finde den kommende champagne et godt navn.
I mellemtiden tilbyder vi fortsat de gamle kendinge, der alle er blevet nogens favorit med årene. Brut-champagnerne Tradition og Noirs & Blancs, henholdsvis Chardonnay/lidt Pinot og Pinot/30% Chardonnay, er hinandens modsætninger. Tradition vil i løbet af vinteren skifte primært år til 2009. Blanc de Blancs og Selection, 100% Chardonnay-champagner på hver deres måde, fortsætter indtil videre i de samme årgange, henholdsvis 2006 og 2005. Endelig vil Rosé d'Assemblage og Rosé de Saignée, henholdsvis primært Chardonnay og 100% Pinot, fortsætte som og skifte til primært årgang 2008.
Seks forskellige champagner, der tydeligvis er i samme familie, og nu har vi altså en nybegynder, årgang 2013, som vi vil præsentere jer for om nogle år. Det bliver svært at vente.

Høsthilsener Solveig Tange & Alain Gérard, www.tange-gerard.fr, oktober 2013.

Høstbillederne 2013

No comments: