17 November, 2013

Gamle bobler

 
Posted by Picasa
Måske har du ligesom os en af den svenske champagneelsker Richard Juhlins bøger stående i reolen. Ham med de 4000, så de 6000 og nu er det så "8000 champagner", hvoraf en hel del for længst ikke længere er i almindelig handel.

Det betyder dog ikke, at du aldrig nogensinde kan komme til at smage den slags.

En måde er at holde øje med vinauktioner rundt omkring. I London har dem med de tykke tegnebøger netop kunnet erhverve sig en Moët & Chandon fra krigsåret 1914. En høst, der blandt andet huskes for, at kvinder måtte hente druerne ind. Deres mænd var ved fronten, og den var i øvrigt ikke langt væk. Kældermesteren på Pommery skrev i sin dagbog om, hvordan granaterne susede høstfolkene om ørerne.

Denne form for hobby er formentlig kostvar på en Sothesby-auktion, som den forleden, men hvis man kan finde mindre mediedækkede begivenheder, når flaskepriserne næppe samme højder der.

Du kan aldrig være sikker på, at flasken stadig er god, men hvis den er, rummer den en oplevelse, de fleste af os ikke engang får én gang. Jeg har prøvet én gang, og det bringer mig frem til den anden måde.

Nemlig at have venner, der af uransagelige årsager er kommet i besiddelse af årgang 1914. Jeg smagte sådan en flaske til en venindes 40 års fødselsdag, og ingen i selskabet - heller ikke dem fra diverse champagnehuse - havde den mindste anelse om, hvad de havde i glasset. (Læs mere her).

Vores ældste bobler er 11 år, så der er langt til de avancerede tertiære oplevelse. Men Blanc de Blancs er det i det mindste: Den ældre fætter til 2006'eren, som i øjeblikket befinder sig på et ikke gammelt så i hvert fald tiltalende punkt i sin alderskurve.

No comments: