29 August, 2013

Pinot Meunier, tu dors. Virkelig

 
Posted by Picasa
Så blev det torsdag, og de første bulletiner fra Loisy-en-Brie er tikket ind på bureauet. Hedebølge eller hedebølge ikke... den megen sol til trods er det sørme ikke blevet til mange blå pletter endnu på denne Pinot Meunier-klase.

Lidt for pletvist blå
Meunier, tu dors, hedder en klassisk, fransk børnesang, som jeg sørme har sunget mange gange med poderne. Vi bor nemlig tæt på en gammel mølle. Det betyder så meget som "Møller, du sover," og nogenlunde sådan ser situationen også ud i vinmarken.

Se bare på de to billeder. Det ene fra den 28. august i Champagne, det andet er en uges tid gammelt og fra Bogø i Danmark såmænd. Der er ikke den store farvemæssige variation trods de tusind kilometer, der skilller de to klaser.

Champagneklasen har også et andet klassisk problem på disse kanter, og det skal være ganske udbredt i år.

Store og små druer
De store og de små druer side om side er ikke optimalt, fænomenet hedder millerandage på disse kanter, og det betyder så meget som, at blomstringen - den faldt især i juli måned - ikke er forløbet på de allerbedste vejrmæssige vilkår. På trods af at junis kulde blev afløst af julis overdådige varme har det ikke kunnet afbøde den kolde start.

Solen skinner i øvrigt pænt, og vejrguderne har lovet at skrue op for varmen i næste uge. Det lyder godt, for pilen peger åbenbart på vinhøst så sidst i september, at det kan blive først i oktober, og det er vi ikke alt for begejstrede for. Vågn altså op og bliv blå derude.

 
Posted by Picasa

No comments: