31 August, 2012

Fortrøstningsfuldt

Ægyptens syv plager er heldigvis stadig forbeholdt Ægypten.

Men her i Champagne synes vi jo ellers nok at vinen har fået et ordentligt drag over nakken, der godt kan få os til at tænke på Antikkens berømte dårligdomme.


Sommerens fire kors
I år har selv byfolket hørt at det da vist ikke er gået helt så glat som sædvanligvis i de kilometermange, grønne hække rundt om Reims.

Først tog forårets sene frost en god del af knopperne på næsten 4000 hektar vinmark.

Siden fulgte de uvejr og hagl der ganske vist hører til normal uorden om sommeren.

Næsten helt frem til august regnede det hver dag, hvilket gav svampesygdomme som meldug og vinmeldug (odïum og mildiou) sjældent set vind i sejlene.

Og så kan jeg da også lige nævne at blomstringen fandt sted i selv for juni måned virkelig gråt, koldt og trist vejr. Alt hvad der er dårligt for at fremme god og rigelig frugt.

Resultatet er omkring 30 procent færre druer end normalt.


Første positive budskab
Alligevel er CIVC's grand old tekniske direktør, Dominiqie Moncomble, fortrøstningsfuld. Det er ham hvis job det er at mene generelle ting om tilstanden i Champagnes vingårde.

Forleden sendte han et beroligende smil hele vejen ud gennem det ugentlige champagnetillæg på avisen l'Unions lyserøde erhvervssider: "Jeg er fortrøstningsfuld".

Det må være første gang denne sommer at jeg er stødt på et positivt budskab vedrørende vinen.


Rolig modning
Men druerne modner. De er mere end halvvejs klar - generelt set, de sydligste er længere fremme - og de har i det mindste foreløbig ikke set skyggen af en anden plage, der har det med at dukke op i ugerne før vinhøsten.

Gråskimmelen er foreløbig herligt usynlig.

Druerne på vinstokkene hænger i disse dage roligt og modner sig fremad mod vinhøst for vores vedkommende ligner det lige henover midten af september.

No comments: