19 August, 2012

Tørt varmt vejr er velkomment

 
Posted by Picasa
Vi er lige landet. Denne gang i en hedebølge, hvis lige ikke er set længe. Søndag annoncerer vejrfolket op til 40 grader i Soulières. Det er ganske varmt, og varmt har det også været de seneste uger. Vi var på sommerferie, og i haven er alt knastørt. De fleste af mine nyplantninger fra foråret er fuldstændig brændt af, og har nu så brun en farve at det primært at for at tømme soppebassinet, at jeg vander dem.

Det varme augustvejr har også sat sig på det meste af resten af Frankrig, hvor temperaturerne længere sydpå lokalt kan nå helt op til 41-42 grader. Ganske varmt og godt der er langt til Dordogne og Lot i den forbindelse. Foreløbig skønnes hedebølgen mindre alvorlig end i 2003, men alle udsatte personer opfordres til at være opmærksomme. Ikke være for længe under solen. Drikke nok.

Besvær med sygdom
I Champagne vånder vi os sjældent over varmegraderne. Faktisk er vi med vin snarere glade for tørt vejr, der kan gennemtørre vinmarkerne. Det meste af vækst-sæsonen har vi haft usædvanlig meget besvær med svampesygdommen vinmeldug (mildiou).

Dens hærgen begyndte som hvide pletter på bladene. Den der kører en tur gennem det skønne landskab kan se hvor slemt den har hærget. Nu står ramte planter brune. Fra dem kommer ingen druer i år.

Også andre franske vinområder har haft store problemer.

 
Posted by Picasa
Og i 2012 er der mange muligheder for hvorfor druerne synes få. Frost i april, hagl i juni, og ualmindelig dårligt vejr gennem blomstringen er blandt de forklaringer, som også jeg har budt på her på bloggen, og som altså er ret generelle for os alle.

Også svampesygdomme som oidium og mildiou har taget deres part i årets utroligt regnfyldte for- og højsommer.Hedebølgens op til 40 grader kan til gengæld redde det der reddes kan. Hænge det seriøst til tørre, og så må vi bagefter gøre resterne op. Til vinhøst eller noget.

No comments: