18 May, 2012

Frisag: Frosten havde været forbi

 
Posted by Picasa
Vi regner med frisag for frosten denne gang.

Parcellen Les Crochettes i Soulières har natten til Himmelfartstorsdagen været nede og runde de minus én. Alain har jo et termometer derude, så han kan måle minimalerne på alle vores lokaliteter. Les Crochettes er altid mest udsat, fordi den ligger lavt og skråner, som billedet antyder.

Lys i lamperne
Vi ved, at folk i Vertus var ude og tænde deres lamper natten til torsdag. Andre folk alarmerer nemlig brandmændene, når de ser det de tror er ild i vinen. Den slags historier hører vi af og til fra en af dem, der arbejder på kasernen. Senest torsdag.

De andre parceller - på matriklerne Belles Feuilles og Vieilles Grand-mères - ligger mindre udsat. Den første på en saddelformet høj, og den koldeste luft holder sig heldigvis forneden, og de andre på en mere åbent liggende skråning, der ikke ligger helt i bunden og desuden mere åbent.

Af med knoppen
Nu er der heller ikke alt for meget tilbage der kan fryse i Les Crochettes. Alain gik i dag i gang med at fjerne overflødige knopper, og en god del af det der ellers bør myldre frem på foden har kong Vinter snuppet i år. Det bliver overskueligt at beskære fordi vi kommer til at nøjes med den gren der i bedste fald er tilbage.

Normalt er frostrisikoen ellers slut omkring den 15. maj. Folkeviddet refererer overalt i regionen til les Saintes de Glace - tre katolske helgener - men i år holder denne gamle tiders vejrmæssige milepæl altså ikke.

Omkring 10 procent af de kommende druer afgik ved frostdøden i midten af april. Et gennemsnitstal der dækker over langt værre tab visse steder og ingen skader sket andre. Decanter har skrevet om det. Det har jeg også.

No comments: