10 May, 2012

En kooperativ hektar i Oger

 
Posted by Picasa
En vinmark i Champagne er stort set brolagt med guld. Et salg for nylig i Grand Cru-kommunen Oger bekræfter flere års tendens.

Det er allerede flere år siden, I hørte om hektarpriser på en million euro. Hvad synes I så om den her: en hektar jord i Oger til en pris af 1,780 millioner euro. Vi er pænt stykke over 10 millioner kroner for et stykke jord, der måler 100 gange 100 meter til jer, der ikke lige har det landlige mål helt present. 2010-priserne.

Det betyder ikke, at al jord i Champagne går for denne pris. Blot at jorden er dyr, og at priserne stadig vokser, og det gør det stadigt vanskeligere for almindelige folk at bevare jorden. Hver gang arv fordeles, kan en eller flere forståeligt nok blive fristet til at indkassere gevinsten.

Uenighed blandt ejerne
Også her kommer salget efter uenighed i familien, skriver avisen l'Union. Mit gæt er, at flere arvinger har skullet dele familiens vinmarker. Mindst én dyrker vinstokkene, mindst én anden vil hellere have fat i pengene. Ham eller hende, der dyrker, har ikke råd til at købe den anden ud, og derfor kommer jorden til salg. Med gennemsnitsarealer per vinbonde på lige under to hektar skal der ikke mange generationsskifter til, før vinbonden har så lidt jord, at han eller hun må finde sig et andet erhverv. Sådan er situationen for mange mindre jordejere i dag i Champagne.

Den dyre hektar i Oger interesserede ifølge avisen også den største champagnegruppe LVMH, repræsenteret af Moët & Chandon, der også er størst, målt på salg af flasker. Det store l'Union Champagne-kooperativ i Avize var interesseret i at beholde jorden, og da de sælger videre til Moëts som en af de største leverandører, trak gruppen sig uden sværdslag, hedder det. Kooperativet endte derfor med hektaren.

Derfor køber et kooperativ jord
Hvorfor køber et kooperativ en hektar jord? Det er et modtræk til champagnehusene, der ellers opkøber al jord, der kommer til salg. De er blandt de få, der har råd til vinjord i Champagne. De kontrollerer imidlertid med 10 procent kun ganske lidt af jorden.

Kooperativer, der begiver sig ind i sådanne handler, har en anden plan. Kooperativ jord kan forpagtes til medejere, der på den måde kan dyrke jord, de ikke selv har råd til at købe, og dermed bevare erhvervet som vinbonde. Med et sådant køb kan kooperativerne også arbejde på at holde sig selv i live.

20 års hektarpriser

Foto: Ud over at lægge kommunal jord til rekorden blandt Champagnes hektarpris p.t. er Oger også præmieret på europæisk plan for sine mange mange blomster. Man kan vist lige ane et par vinrækker for enden af alle pelargonierne.

No comments: