08 July, 2010

Varmen er over middel

Vi puster igennem den tredje varmeuge, og nu begynder flere konkrete fakta om de hoeje temperaturer at melde sig.

Meteo France forudsiger en varm og toer sommer, og det er til at tro paa et aar, hvor jorden har slaaet spraekker siden paaske. Jeg husker at have bemaerket riller sidst i april ved Les Vieilles Grandmeres, hvor vi var paa soendagsspadseretur med fortroppen for et stoerre gruppe, der besoegte os den 2. maj. Saamaend. Regnen har vaeret naesten ikke eksisterende siden, og det er tydeligt i vores toerre have.

Og varmen? Tjah, det er ikke mange aar, jeg har brugt sandaler og smaa sommersko i saa lange straek i Champagne. Reims er en by i Syden, og der skal ellers en hel del champagne til at give den slags idéer.

Og det er varmere end i en almindelig juli maaned, siger Meteo France, der ikke noejes med at sammenligne gennemsnitstemperaturer, men har de matematiske modeller i brug.

Den seneste hedeboelge i Frankrig var i 2003, og trods toer jord i 2010 er varmegraderne stadig ikke oppe paa niveauet fra 2003. Netop 2003 gav nogle ret atypiske champagner, dog kun delvis som foelge af varmen. Den anden halvdel hang sammen med meget omfattende foraarsfrost og deraf foelgende lavt udbytte.

Foreloebigt nyder vinen og druerne varmen. De underjordiske reservoirer er godt fyldt op efter vinterens usaedvanligt omfattende snedaekning. Varmen er i virkeligheden vaerst for de stakler, der maa i vinen for at passe raekkerne.

No comments: