18 July, 2009

Uvejr udenom os

 
Posted by Picasa
Græs begrænser erosion, men giver også - i foråret - større risiko for frost.

Et nyt og voldsomt uvejr rev og ruskede natten til fredag i Frankrig hele vejen op mellem Belgien og Pyrenæerne. Med masser af hagl og vindstød på op til 100 km/h. I dag lørdag blæser det stadig en hel del, selv her på bjerget Montagne de Reims, hvor vi ret sjældent mærker vind.

Tordenen rullede allerede sidst fredag aften, og for en sikkerheds skyld lukkede vi både vinduer og rullede persiennerne helt ned.

Fredag morgen havde det godt nok også regnet, men ingen havde ligget vågne på grund af hverken hagl som dueæg, tordenskrald eller voldsomme vindstød. Især Sydvestfrankrig mærkede uvejret med en tredjedel af i alt 1550 redningsindsatser. I Paris blev seks mennesker lettere såret af genstande, der fløj omkring.

Nær vores egne vinmarker faldt der i uvejrsnatten blot tre millimeter regn, og ikke meget mere ved vores hus i Verzy. Le Figaro beretter om voldsom regn i Champagne, men ikke voldsommere end at vores lokale avis fredag ikke havde nyt om nedbør.

Anderledes så det ud for et par uger siden, hvor især kommunen Aÿ ved floden Marne natten mellem den 2. og den 3. juli blev hårdt ramt af uvejr og op til 70 millimeter regn i løbet af to nattetimer med meget store ødelæggelser som følge af vand og hagl. Både i vinmarkerne, men også i landsbyerne forneden, især hvor gangene mellem vinstokkene ikke er tilsået med græs.

Den slags storme kan dels ødelægge druerne helt eller delvist, dels kan haglene såre druerne og derved lette vejen for sygdomme som råd og vinskimmel (fransk mildiou). 2009 er et forholdsvis vådt år, og kampen mod vinskimmelen mange steder forholdsvis intens.

Selv har vi foreløbig kun fundet en smule af denne ubehagelige svampesygdom i vores egne parceller. Indtil videre er uvejrene også passeret andre steder end vores vej forbi.

No comments: