22 January, 2015

Smæk på Rosé de Saignee fra 2009


Vi havde gæster fra Paris søndag formiddag.

De fik hele rundturen ude og inde, og da vi så nåede frem til, hvilken champagne de havde lyst til at smage, tøvede de alligevel en smule.

De forbandt rosé med kedelige vine, men var alligevel blevet lidt nysgerrige, da jeg præsenterede vores Rosé de Saignée som maskulin.

Ferievin
Mange i Frankrig forbinder rosé med kedelige ferievine. I sin tid skænkede jeg Rosé d'Anjou i glassene, da jeg havde inviteret Alain og hans kammerat på middag i København tilbage i 1991, og jeg skal hilse og sige, at de var ikke ret imponerede over min vinkælder. Nå, den blev bedre med årene.

Lyserød champagne har til gengæld ikke ret meget med rosé vine at gøre udover ordet, og vores Rosé de Saignée er alt andet end en ligegyldig ferierosé.100% Pinot Noir
Den består af 100% Pinot Noir, og er "det tætteste man kommer en rød vin med bobler". Der er selvfølgelig masser af røde frugter på næse og i mund, men der kommer også stenfrugter til og siden dybere og kraftigere, krydrede lag nedenunder foruden en god syre.

Brug af den kan varieres nærmest uendeligt. Det er ikke nogen let vin, men syren får den stadig til at fungere som aperitif. Hvis man hellere vil sætte den på bordet til hovedretten, kan den matche lidt af hvert. Også desserter med f.eks. røde bær, rabarber, grapefrugt eller frugtsalat er en mulighed, så længe disse ikke er for søde. Det er trods alt en brut.

Årgang 2009
I løbet af de næste uger skifter Saignéen primær årgang, og jeg kan godt love ekstra smæk for skillingen, når vi tager fat på årgang 2009.

Et år vi i øvrigt husker som glimrende. Vinterens minusgrader fulgt af et smukt forår, der sendte vinstokkene ud på vækst. Forholdene var mindre gunstige under blomstringen i juni måned med både regnfald - stedvist voldsomme - og meget lavere temperaturer, hvilket gav millerandange og også angreb af vinmeldug og meldug. Fra august skiftede vejret igen og holdt tørt frem til vinhøst med gode, sunde druer uden gråskimmel. Fine forhold for en god Rosé de Saignée, der forudsætter sunde druer, der har set solen så meget som muligt.

Og den kommer altså snart i handel og måske også et sted nær dig. Ellers må du komme til kilden i Soulières.

No comments: