29 March, 2013

Påskebobler: Om Champagne

 
Posted by Picasa
Verdens bedste mousserende vin hedder champagne. Den kommer fra regionen Champagne-Ardenne i det nordlige Frankrig, cirka 150 kilometer øst for Paris.

Vinstokkene dækker et forholdsvis lille område på 35.000 hektar, og det fordeler sig på fem forskellige hovedområder. Hver region gennemløbes af sin egen Route Touristique.

Overordnet set deler disse tre forskellige vinstokke og et nogenlunde ensartet terroir. Groft sagt Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier på kalkrig undergrund. Overordnet er der 17 forskellige. Imidlertid betyder de bittesmå detaljer den store forskel, og derfor kan du finde alverdens forskellige champagner selv på et lille geografisk område.

Det er sådan set bare at gå i gang.

By eller land. Du bestemmer. Her er nok af det hele. Reims hedder den lokale storby, men champagnen blev altså født i Hautvillers, og dens vugge stod i Épernay, et eller andet sted nær Avenue de Champagne.

Jeg vil dog foreslå dig en tur dertil, hvor vinen virkelig kommer fra, langt ude fra det franske land. Fikspunkterne derimellem er også et lille stop værd, i Verzenay kan du lære mere om vinen og dens årstider, og bagefter kan du, når du alligevel spadserer rundt, passende stikke hovedet indenfor hos en af dem, der dyrker vindruerne.

La Marne har andet end vin og champagne: Første Verdenskrig finder du spor af overalt. Nogle gange højtråbende som krigskirkegården i Dormans, andre gange mere diskret som gamle skyttegrave, der pludselig dukker frem fra skovbunden, når du går tur i les Faux de Verzy i Montagne de Reims. Den luftbårne del af især 2. verdenskrig har sit eget helt særlige sted i Vraux. En fantastisk oplevelse for dig, der forstår fransk. Dette sted lever nemlig i kraft af sine historier, og de er både gode og mange.

Er du glad for gode tekstiler, kan du overveje at stikke til Troyes, der er Marnes svar på Herning. Mærker som Petit Bateau og Lacoste kommer herfra, og du kan gøre rigtig gode køb i byens outlet-salg. Ikke langt derfra ligger landsbyen les Riceys, hvor ens vis Renoir malede en pæn del af sit værk.

Hvis ikke du lige står med et ben i Champagne til påske, er der håb forude. Det hele ligger her fortsat til sommer.

No comments: