06 August, 2006

Sandsynlig vinhøst 11.september


Meunier-druer på vej - der er stadig et solidt stykke at tilbagelægge.

Præsten i Vertus kommer med det første hint... regionens avis l'Union og fagpressen følger snart trop... I øjeblikket peger alle flaskehalse på den 11. september som vinhøstens første dag.

Det er to små uger tidligere end den dato, man når frem til, hvis man lægger de berømte 100 dage til blomstringsperioden. Tre ugers hedebølge kan ændre alt i naturen - hele vejen fra katastrofe til redning på målstregen og tilbage igen.

I år betyder det primært, at vinstokkenes forholdsvis sene udvikling grundet det kolde forår nu er mere end indhentet. Druerne har udviklet sig stort og flot og er i en helbredsmæssig god tilstand, omend der har været angreb af både meldug (mildiou)og vinstokmeldug (oïdium). CIVC's tekniske direktør, Dominique Moncomble, holder sig end ikke tilbage fra i l'Union at betegne årets druer i Champagne crayeuse (Det kridtholdige Champagne) for "pragtfulde".


Vores Meunier gror i udkanten af Champagne Crayeuse.

Vinstokkene ventes nu at ville give i omegnen af 18.000 kilo druer per hektar, hvor kun 13.000 kilo per hektar er autoriseret. Med andre ord er der ikke brug for de sidste 5.000 kilo, ikke til champagne i hvert fald.

I øvrigt er det for tidligt at glæde sig helt til en god høst. Der er stadig mere end en måned til klar-parat-saks, og i øjeblikket behøver druerne fortsat vand for at fortsætte den gode udvikling. Det har de også fået efter at hedebølgen er klinget af. Ikke i rå mængder, men nok.

Årets foreløbig værste vejrmæssige ulykke ser stadig ud til at være de voldsomme tordenstorme og haglvejr, der piskede igennem Marne-dalen i begyndelsen af juli. Ødelæggelserne er nu gjort op til 650 ødelagte hektarer og 2.500 beskadigede.

Tilbage er stort set bare ventetiden... og holden øje med, at alt udvikler sig som det skal.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: