30 October, 2005

Egefade hitter i Champagne


Egefade på Viteff-udstillingen i Épernay.

I Champagne bliver det stadig mere populært at lagre vin på egetræsfad fremfor de industrielt udseende ståltanke, der ellers har været populære siden 1960'erne.

Absolutte topnavne som Krug og Bollinger har altid været kendt for fadlagring, men nu går en yngre og mere veluddannet generation af unge vinfolk i samme fodspor.

Giver mere arbejde
Således forklarer Emmanuel Fourny fra Vertus til det britiske dagblad Independent, at han lagrer en lille tredjedel af sin produktion på fad. Den fadlagrede del tager til gengæld lige så lang tid at passe som de to tredjedele, der ligger i tanke.

Emmanuel Fourny sælger især sin champagne på fadlagrede vine til USA, Japan og Storbritannien. Og netop det britiske marked er da også en af forklaringerne på, at man overhovedet vender sig mod denne gammeldags og betydeligt mere arbejdskrævende måde at arbejde på.

Vigtig britisk smag
Storbritannien har altid været det største eksportmarked for champagne, og det har ofte været den britiske smag, der har trukket udviklingen videre. Tænk bare på, at det var briterne, der oprindeligt begyndte at nyde den væsentligt mindre søde champagne - brut'en - der er standard i dag.

Derfor er man i Champagne naturligvis opmærksomme på afgørende ændringer i britisk smag. Vil briterne have eg og de mere subtile aromaer, som det bringer den stille vin - noter af vanille, kokosnød og brioche - så får de det.

Fra den store profesionelle Viteff-udstilling, der fandt sted i Épernay fra den 19. til den 22. oktober bekræfter udstillerne af Vicard-tønder tendensen. Salget af egefade til champagneproducenter stryger afsted.


På vores kooperativ lagrer reservevinen på egefad.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: